0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

XIVти Конгрес, 20.02.2016г. – ЕВРОПЕЙСКА ЛЯВА МЛАДЕЖКА АЛТЕРНАТИВА ОПЕРАЦИЯ „ЧИСТИ РЪЦЕ“ ЗАПОЧВА ОТ НАС

февруари 26, 2023от Захари Руженов0

ЕВРОПЕЙСКА ЛЯВА МЛАДЕЖКА АЛТЕРНАТИВА

ОПЕРАЦИЯ „ЧИСТИ РЪЦЕ“ ЗАПОЧВА ОТ НАС

Уважеми г-н Томов, Европейската лява младежка алтернатива, член на Национален младежки форум, Младежкия социалистически интернационал и младежката организация на Партията на европейските социалисти, започва национална инициатива „Чисти ръце“. Смисълът на тази инициатива е всички български политически лидери, както и други ръководители в съдебната, законодателната и изпълнителната власт да докажат пред обществото своите доходи и имущества и данъчни задължения. Ние смятаме, че това е един от възможните пътища  за възстановяване на доверието в българската държава и в българската политика. След разкритията около фалита на Корпоративна търговска банка, както и след скандалите в съдебната система стана ясно, че голяма част от елита на страната е нарушавал нейните закони.

Ето защо ние възнамеряваме да се обърнем към няколко стотин представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт със стандартен въпросник, който да разкрие морала и законния характер на действията на всеки от настоящите политически лидери. Ако откажете да отговорите на нашата инициатива, моля да ни информирате писмено. Ако приемете, моля да изпратите отговорите на електорнната поща.

Отговори на Александър Трифонов Томов, роден 27.04.1954г. в гр. София:

  1. Какви публични ръководни длъжности сте заемали в последните 25г.?

А.Т.: Бил съм депутат между 1990 и 2001г., вицепремиер на България 1990-1991г., член на НС и УС на „Кремиковци“ АДЧлен на борда на “Global Steel Holding”, Председател на НС на ПФК ЦСКА АД, Председател на партия Българска Социалдемокрация – Евролевица – 1997г.-2001г.,;

 

  1. Имате ли акционерни участия и собственик ли сте на фирми през този период?

А.Т. Да,  фирмите „Лира Инвестмънтс“ и ИМФ ООД, както и на ПФК ЦСКА АД. Представлявал съм немски и британски фирми за кратък период от време;

 

  1. Имате ли недвижими собствености?

А.Т. Съсобственик съм на къща, която частично е наследствена и разширена от мен в периода 2005-2008г. Имам също така наследствена земеделска земя.

 

  1. Можете ли да докажете, че разходите, които сте направили по придобиването на имотите, включително строителство са със законното придобити средства и с платени данъци?

А.Т. Да.

 

  1. Правена ли Ви е проверка от Националната агенция за приходите?

А.Т. Да, на мен и на цялото ми семейство. В резултат на тази проверка получих документ за това, че нямам задължения към данъчните власти. В обхвата на проверката влязоха не само всичките ми имущества, но и всичките ми разходите, вкл. пътуванията в чужбина, присъщи ежедневни разходи и др.

 

  1. С други думи годишните ви данъчни декларации и платените данъци по тях отговарят на доходи, които са по-големи от разходите?

А.Т. Точно така. Доходите ми през последните 25 години надвишават приходите и това ясно се вижда от платените данъци.

 

  1. Имате ли задгранични банкови сметки, по които да имате спестявания?

А.Т. Не, нямам. Всичките ми сметки, с които работя са на територията на България. Управлявал съм задгранични сметки на международни компании, в които съм бил директор, но те са били собственост на международните компании, с които съм имал отношения.

 

  1. Имате ли офшорни компании и офшорни сметки, по които имате средства?

А.Т. Не, нямам.

 

  1. Участвали ли сте  в приватизационни сделки с държавно имущество?

А.Т. Не, не съм участвал. Всичките ми приходи са по договори с частни компании след 2001г. До 2001г. съм имал единствено доходи от заплати в Народното събрание.

 

10.  Получавали ли сте държавни поръчки по ЗОП и в какви размери?

А.Т. Не, нито аз, нито членове на моето семейство са участвали в поръчки по ЗОП.

 

11.  Прехвърляли ли сте средства на своети непълнолетни деца с цел прикриване на доходи?

А.Т.Не, децата ми се издържат изключително от собствена дейност и собствени приходи след завършване на тяхното образование.

 

12.  Готов ли сте всички тези отговори да бъдат проверени от независими компетентни органи?

А.Т. Да, смятам ,че всяко публично лице, особено, кгоато се занимава с политика трябва да е готов на такива проверки и такива проверки трябва да са част от нашето ежедневие. Сегашната масова корупция по високите етажи на властта е следствие на добре отработени механизми за прикриване на собствените си доходи, получавани директно от политици или поставени от тях лица.

 

13.  Вие бяхте обвиняван за източването на „Кремиковци“ АД?

А.Т. Това беше организирана репресия от политици (сред тях Първанов и Станишев), които желаеха да поставят под контрол Комбината и да контролират сделката с един от двамата милиардери – К. Жеваго и Л. Митал. След осем години няколко съдийски състава безспорно не само моята невинност и незаконния характер на самата репресия.

 

14.  А какво стана в ЦСКА?

А.Т. ЦСКА е предумишлено фалиран от същите лица свързани с властовия модел „КОЙ“, които познаваме до болка. За съжаление  в България няма текстове в НК, които да преследват предумишлените фалити. Ако това беше станало в Англия или Франция лицата Манджуков и Инджов щяха да бъдат в затвора.

 

15.  Можете ли да отговорите на допълнителни въпроси ако нашата младежка комисия Ви зададе с цел пълно изясняване на Вашия морален профил?

А.Т. Да, винаги сте добре дошли.

София, 17.02.2016г.

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *