0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

2016, НПК, “Изборът на президент и вицепрезидент – начало на радикална промяна в политиката на европейска България”

февруари 26, 2023от Захари Руженов0

Изборът на президент и вицепрезидент –

начало на радикална промяна в политиката на европейска България

 

/доклад на Александър Томов пред Националната конференция на партия БСД – Евролевица/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уважаеми делегати,

Драги гости,

Днешната Национална партийна конференция има една централна задача! Да определи политиката на партия Българска Социалдемокрация – Евролевица по повод предстоящите президентски избори.

Тези избори са особени. Те не са просто избори за президент, а избори за политиката на България, за политическата линия на българската държава. ГЕРБ е на власт вече шеста година, с кратко прекъсване през 2013-2014г. Това е партията, която доминира обществено-политическия живот на страната през почти целия период, откакто България бе приета в Европейския съюз.

Какви са резултатите от изминалите години през този период?

1. България категорично зае мястото на найбедната страна в Европа. Вече една трета от българите живеят в бедност и този дял се увеличава. Изоставането от другите европейски страни води до постоянна миграция на млади хора.

2. България е страната с най-голяма социална диференциация на континента. Това говори за огромната несправедливост на прехода. В повечето сектори на икономиката господстват монополи, които убиват конкуренцията. Правителството на ГЕРБ яростно подкрепя олигарсите и свързаното с тях задкулисие. Социалната структура на българското общество днес, се различава все повече от тази в Европа.

3. За разлика от своя първи мандат, правителството на „Борисов – 2“ започна масирано да взима на заеми от свободния пазар. Само за последните няколко години съотношението между публичния дълг и БВП се увеличи повече от два пъти. За съжаление правителството възнамерява да продължи да взема заеми, което ни поставя в опасността от „дългова спирала”.

4. Въпреки взетите многомилиардни заеми развитието на България остава анемично. Икономическият растеж от 1-2% е крайно недостатъчен да преодолеем поне малко изоставането от другите европейски страни. Правителството на ГЕРБ не е в състояние да спре една много опасна тенденция – слабия растеж и ниските доходи, които принуждават хората да емигрират, което автоматично води до нисък растеж и бюджетни дефицити.

5. Изключително тежък проблем на кабинета „Борисов-2“ е срива на чуждите инвестиции. Причините за това са известни и посочвани многократно от Европейската комисия: – корупция по високите етажи на властта; корупция при разпределянето и кражби от евро-фондовете; затвореност на държавното управление.

България не може повече да се развива само с евро-фондове. Ние не отричаме нищо направено и постигнато. Радваме се на метрото в София, харесваме упоритостта, с която се изграждат нови магистрали. Но същевременно съзнаваме, че само с харчене на европейски фондове няма да преодолеем изоставането, няма да спрем демографската криза. Глобализацията и европейското членство ни налагат многократно увеличаване на преките чужди инвестиции, които изискват дълбоки реформи в законодателството, в съдебната система, публичната администрация.

Уважаеми Делегати,

Драги Гости,

Питам Ви следното: „Можем ли да продължим по този път и с тази политика?“ Отговорът е ясен – не можем, няма как да продължим с политика, която ни води към демографска катастрофа, към обезлюдяване, към стратегическо икономическо, социално, културно и технологично изоставане.

Има друга политика, друг възглед, друга перспектива, които да доближават до стандартите на живот в Европа и които могат да спрат изоставането от другите европейски страни! Категорично заявяваме: „Такава политика съществува“. Налага се още днес, в сегашната президентска кампания, тази нова и различна политика да бъде заявена, да стане неразделна част от програмата на нашия кандидат за президент! Ние в Евролевицата смятаме, че днес нашата Национална партийна конференция трябва ясно да заяви политическите си приоритети, за предстояща кампания. Личността е важна, но не по малко важна е програмата, която той/тя ще защитава.

Какви са основните програмни цели, които според нас трябва да следва кандидатът, които ще подкрепим?

Първо. Според нас, новият президент на страната следва да стане изразител на принципната промяна в политиката на страната.

Принизяването на публичното поведение на държавния глава е принизяване на българската държавност. И обратно – смел, открит и позитивен президент означава издигане на международния престиж на страната.

Второ. Категорично и необратимо новият президент на Република България, зад който заставаме трябва да се ангажира с разбиването на така наречения модел „Кой”. През последните години моделът „Кой” завладя основни публични структури. Вече повече от 10 години, този модел функционира чрез задкулисна обвързаност между висши държавни и стопански олигарси. Моделът „Кой” постави под контрол магистрати, медии, ръководители на службите за сигурност и полицията,  данъчни и митнически служители. Моделът „Кой”, който продължава да функционира и днес, заличава разделението на властите, формира и прикрива корупцията по висшите етажи на властта, нагласява резултатите от разследвания и т.н.

Само през последните 10 години, моделът „Кой” причини многомилионни загуби на българската държава:

– 3,7 млрд. лева преки загуби от фалита на КТБ;

– над 1,2 млрд. лева от сделката с БТК;

– над 2 млрд. лева загуби около АЕЦ „Белене”

– над 1 млрд. лева от сделка за Електроразпределителните дружества;

– още не по-малко от 3 млрд. лева от сделките за Булгартабак, изкуствените цени на възобновяемите енергии и т.н;

Или с други думи над 10 млрд. лева само загуби от задкулисни сделки с големите държавни компании и имоти.

Ние искаме да подкрепим такъв кандидат за президент, който ясно се разграничава от модела „Кой”, от корупцията и мафията, от задкулисието и безхаберието. Само такъв президент може да бъде лидер на нацията.

Трето. Искам да поставя остро и въпроса за разграничаването на функциите между президента на републиката и правителството.

Ние сме парламентарна република и трябва да останем такава. Но това не означава президентът да бъде послушник на правителството или негова бледа сянка. Подобна роля играят вече няколко български президенти. Сегашният български президент постави многократно остри проблеми на нашето развитие, но почти винаги не ги довеждаше до край. Така стана в случая с КТБ, така стана, и с реформите в съдебната власт.

Силата на президента на Република България е в това да предизвика дебат по всички крупни национални въпроси, да отстоява до край интересите на обществото, дори това да му струва конфликт с правителството и парламента. За съжаление президентите на България през последните 10 години не изпълниха със съдържание своите функции и в голяма степен станаха заложници на различни други сили. Новият държавен глава на Република България следва да бъде символ на абсолютната независимост, на абсолютния морал, на изчистения национален и обществен интерес.

Четвърто. Както създавахме сегашната българска конституция, ние концентрирахме фигурата на държавния глава като изразител на единство на различните власти, като мост между тях.

Досегашните президенти много трудно се разграничаваха от партиите, които са ги издигнали. Нека да е ясно за в бъдеще – всякакъв компромис заради партийна вярност или зависимост принизява ролята на държавния глава. Особено държим на ролята на президента като координатор на независимите власти в България. Диалогът между тези власти трябва да бъде основна грижа на новия държавен глава.

Пето. Конституцията на Република България ясно подчертава функциите на президента в областта на външната политика и сигурността.

Тази роля често се иззема или направо се обезличава. Ние се нуждаем от активен президент, който:

– гарантира европейският път на страната;

– води балансирана външна политика;

– заема активна позиция на Балканите с оглед развитието на добросъседско отношение между нас и нашите съседи;

– поддържа активен диалог с всички европейски страни.

Уважаеми участници в Националната конференция на социалдемокрацията,

На конгреса на партията през февруари ние се обявихме за формирането на нов Опозиционен блок с единен кандидат за президент и предизвикване на нови предсрочни избори. Тази политическа цел остава актуална и днес в навечерието на кампанията за нов държавен глава. Същевременно ние си даваме сметка, че по различни причини основните политически сили в страната, включително тези, които заемат опозиционни позиции не са предложили до момента техни кандидати.

Очевидно е, че управляващото мнозинство има в момента предимство. Със свои самостоятелни кандидати ще излязат ГЕРБ и Патриотичния фронт. Не трябва да се изключва възможността сегашния министър-председател на България да се кандидатира в последния момент за президентските избори. В такава ситуация е неоправдано, опозиционните партии и движения да изостават повече с определянето на своя кандидат. БСП ще издигне своя кандидат през втората половина на юли. Инициативен комитет е възможно да издигне кандидатурата на председателя на ПП „Движение 21“.

Нашето предложение за предварителни вътрешни избори на опозиционните сили не бе прието. Въпреки това още сега може да се постигне споразумение на първия тур да се явяват двама или трима кандидати, а на втория да бъде подкрепен този, който има най-много гласове.

Изхождайки от политическата обстановка в страната и засилващото се обществено недоволство, ние имаме три възможности, които искаме да обосновем пред конференцията.

  1. 1. Да издигнем общ кандидат на българската левица.
  2. 2. Да подкрепим Инициативен комитет с подходящ кандидат с центристки или ляво-центристки профил.
  3. 3. Да издигнем кандидат близък до социалдемократическото движение.

Предлагам на делегатите на конференцията да гласуват за предпочитания от тях политически модел като дебата към обсъждане на трите варианта. Същевременно предлагам Националната конференция да избере Комисия, която да продължи разговорите с потенциалните партньори, които следва да следват приоритетите, които конференцията ще приеме.

Уважаеми Гости и Делегати,

Нашата партия преживя тежък период. Моделът „Кой” не само отрови страната и ни отклони от европейските стандарти на живот и политика, но и безцеремонно се разправи със своите политически конкуренти в стила на добрите тоталитарни традиции.

Въпреки всичко това партия Българска Социалдемокрация-Евролевица се вдигна от пепелта и гледа смело бъдещото напред!

гр. София

25.06.2016г.

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *