0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

Политическа програма ЗАЕДНО 2020г.

февруари 26, 2023от Захари Руженов0
206852654_2778130462498478_1891828480467486581_n

Политическа програма

на гражданска коалиция „ЗАЕДНО за промяна“

 

  1. I. Защо България се нуждае днес от радикална политическа промяна

 

Българският народ е силен народ, борбен народ. И днес той демонстрира невероятна способност да оцелява. Три милиона работещи българи получават средно около 1000 лева месечно, но отглеждат деца, грижат се за възрастни родители, често работят на няколко места. Други два милиона българи търпят несгодите на емиграцията, пращат пари в Родината на деца и родители без да знаят какъв е утрешния ден.

Това ли бе мечтата на бъгларските граждани, когато на 1ви януари 2007.г станахме пълноправни членове на Европейския съюз? Каза ли някой на българите, че 13 години по-късно ще бъдат най-бедната страна в Европа, че родените деца ще бъдат два пъти по-малко от умиращите годишно. Вярвал ли е някой, че ООН ще обяви българската нация за най-бързо топящата се нация в света? Допуснаха ли нашите борци за национална свобода, героите на националното обединение, че само век и половина по-късно демографската катастрофа може да унищожи всички исторически завоевания на този изстрадал, но славен български народ.

Ако демографския срив и икономическото изоставане ставаха и в другите източно-европейски страни можехме да се оправдаваме с някакви общи закономерности и причини. Но не би. Ние изостанахме от Полша, Чехия, Словакия, Унгария и вече от Румъния с пъти. Това доказва, че бягството на младите в чужбина, обезлюдяването на хиляди села и градове, хилавата икономика са причинени от слабо управление, от погрешна политика, от гигантски кражби и корупция.

Данните от последните 10 години доказват безспорно, че политическата сила ГЕРБ не може да се справи с историческите предизвикатества, които породи влизането ни в най-богатото световно семейство. Вместо изпреварващ икономически растеж, ние се тътрим на опашката на Европа, вместо мощни чужди инвестиции, ние получихме ежегодно бягство на капитали, вместо да използваме европейските фондове за общ подем, нашите управляващи ги превърнаха в обект на корупция, средства за партийно забогатяване.

Вече е безспорно ясно, че ГЕРБ не е в състояние да спре изоставането, да спре демографската катастрофа. В национален интерес е сегашните управляващи да бъдат отстранени от властта, чрез редовни парламентарни избори, които ще проведат в началото на 2021г. Десет години са предостатъчни,  за да се докаже, какво могат и какво не могат Б. Борисов и създадената от него партия. Демокрацията заложена в нашата Конституция изисква промяна, законна, но решителна и радикална политическа промяна. Когато са застрашени основите на българската нация, когато се обезлюдяват цели райони на страната, когато върховете на държавата са пропити от корупция, единственото решение е смяна на държавното управление, не само на министри и висши администратори, но на принципите и целите на това управление. Парадоксът на днешната българската политика е, че парламентарната опозиция в лицето на БСП не може да изиграе ролята на естествената алтернатива. На три последователни парламентарни и три местни избори в продължение на десет години, БСП губи от ГЕРБ при постоянно намаляваща подкрепа на избирателите. Причината за това са правените в няколкото предишни управление на БСП и специално при правителствата на Ж. Виденов (1994-97г.) и на С. Станишев (2005-2009г.).

БСП трудно може да бъде водеща алтернативна сила и поради обвързаността на ключови нейни лидери с тежки корупционни сделки. В подобна ситуация се намират и трите партии от т.нар. „Патриотичен блок“ без които мнозинството на ГЕРБ не би съществувало. Не допринася за престижа и на партията  АБВ участието във второто правителство на ГЕРБ, както и участието на нейни лидери в корупционни практики.

Радикална промяна означава всички замесени в големите криминални сделки на прехода да бъдат изключени от бъдещето управление на страната. В противен случай българската държава отново ще се окаже в плен на постоянни скандали и няма да може да възстанови своята сила и авторитет. Това е причината една година преди редовните парламентарни избори да поставим като основен, решаващ, въпроса за изграждане на нова политическа алтернатива, която да катализира политическата промяна и да реализира принципно нов тип управление.

 

  1. II. Каква политическа алтернатива може да изправи съвременна България

Основните политически сили в съвременна България отчуждиха голяма част от гражданите от политическия процес. Броят на гласувалите през последните години нямаля в чувствително. Общо ГЕРБ и БСП получиха на изборите през 2017 и 2019г. около 1,2 млн. гласа. Още по-лошото е, че голяма част от тези гласове са корпоративен вот, купен вот или вот на платената държавна администрация.

България се нуждае от политическа алтернатива, което да върне към урните гражданите и да върне доверието в българската политика. Нека кажем направо – днес „политика“ е мръсна дума в България. Това се дължи на управляващите от ГЕРБ, БСП, СДС, НДСВ и още десетина по-малки партии, които ни управляваха през целия преходен период. Корупцията, обогатяването на политици и техни близки, зависимостта от олигарси и престъпни структури принизи българската политика.

Ето защо ние се обявяваме за изграждането на такава алтернатива, която включва само граждани и организации, които не са участвали в разработването на държавата, в криминалната приватизация, в използването на публични средства за забогатяване на олигарси и партийни и приятелски кръгове.

Алтернативата, която предлагаме представлява гражданска коалиция. Законът е такъв, че тя следва да се регистрира като коалиция от две или три партии. Но партиите следва да отидат на по-заден план. Ние искаме да изведем напред гражданското начало, личностното присъствие на всеки отделен член на нашата коалиция. Така ще дадем шанс на всички, които в минали години бяха излъгани и разочаровани от своите партии.

На следващо място алтернативата, която предлагаме има характер на програмна коалиция. Не пуста фразеология и идейни клишета, а конкретна програма от действия, които да обединяват. Не разделения за миналото и поради икономически интереси, а широка коалиция на реалната промяна. Ние отваряме врата за общи действия на досегашни десноцентристи и левоцентристи, на зелени и либерали, на социалисти и социалдемократи, на консерватори и прагматици. Програмата, която предлагаме има практическа насоченост. Тя изразява не идеологиите на миналото, а идеологическия синтез на бъдещето.

Нашата коалиция е коалиция на знанието. Правителствата на ГЕРБ поставиха ударението върху личната и партийна вярност. Те изключиха от вземането на решения и публичната власт основната част от българската интелигенция. Университетите, научните центрове, големият научен потенциал на нацията бе в една или друга степен пренебрегнат.  В нашата коалиция вече участват десетки професори, академици,  носители на награди за научни постижения. Ние ще се стремим да разширим още това участие. Ние сме убедени, че знанието е решаващ ресурс за доброто управление. Обвиняваме правителствата на ГЕРБ за пренебрежението към хората на науката.

Гражданската коалиция „Заедно за промяна“. е антикорупционна коалиция. Това нейно качество ни отличава от всички досега управляващи партии, които позволиха корупцията в България трайно да се настани по върховете на властта. Съзнаваме колко е трудно, колко е рисковано да се бориш с корупционна власт. Страхът от възмездие прави такава власт трудно предсказуема, недемократична и даже опасна. Но ние нямаме друг избор. Антикорупционната същност прави нашата коалиция ясна, различна и по този начин силна алтернатива за бъдещето.

Нашата коалиция има силна про-европейска насоченост. Ние не виждаме друга реална преспектива за Родината ни освен членството в Европейския съюз и Еврозоната. Не приемаме идеята, че разширяването на добрите ни икономически отношения с Китай, Русия и Индия би трябвало да се възприемат като отказ от европейските и евроатлантическите ни приоритети.

Алтернативата, която предлагаме е символ на националното помирение и единение. За първи път в новата ни история ние предлагаме цялостна програма за сплотяване на нацията около общи цели и идеали.

Тази програма е основата на политиките, които смятаме да следваме. Политическите партии на прехода и техните лидери разделиха българското общество на фили и фоби, на олигархични кръгове и обръчи от фирми. Проблемите на образованието, културата и спорта намалиха силата на нашата национална идентичност. Ние призоваваме към борба за единение около ясни и нови национални цели.

За последните две години, откакто приехме първата програма на нашето Движение, ние изградихме негови структури в повечето областни центрове и десетки общини. Разпространихме своите идеи и построихме мостове с партии и неправителствени организации. Съзнаваме, обаче, че това все още не е достатъчно. Ето защо ние разглеждаме провеждането на днешния Национален форум не като завършек на нашето обединение, а само като начало.

Необходима ние е още по-широка каолиционност, която се предполага от самата идея за радикална политическа промяна. Срещу нас стои не обикновена политическа партия, а по същество тоталитарно-олигархична структура, която контролира всички избирателни секции в страната, основната част от медиите. ГЕРБ разполага с неограничени финансови средства, а заедно с БСП – и с многомилионни партийни субсидии. Пълна илюзия е, че таква структура може да бъде победена от отделни малки партийки, дори когато са ръководени от амбиционзни млади лидери. Само крупно обединение, мащабна коалиция с единно ръководство може да наложи своята воля и да постигне политическите си цели.

„Заедно за промяна“ е готова и идейно и политически за изграждането на максимално широка коалиция обединение от обща програма и политически цели.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. III. Програма за борба с корупцията и за политически реформи

Борбата с корупцията по висшите етажи на властта няма разумна алтернатива. Тази борба не може повече да се отлага.  Ние искаме да  установим власт, която да постигне нулева корупция в българската държава. Необходима е обществена нетърпимост към корупцията, недопускане до държавното управление на лица и партии организирали корупция по висшите етажи на властта.

Подкрепяме програмните заявления на новия Главен прокурор и на всички в съдебната система, които искат да се изясни истината за управлението на страната през последните тридесет години и да се сложи край на криминалния преход. Привестваме идеята за разследване на корупционната приватизация и сме съгласни да се отмени принципа на давност за големите приватизационни сделки.

Обръщаме особено внимание на тези сделки, които са извършени с офшорни фирми или зад  които се крият политици и техни подставени лица:

–          „Българска телекомуникационна компания“ АД (2004г.);

–          „Балканкар“ АД;

–          „Пловдивски панаир“ АД;

–          „Български морски флот“ (2007г.)

–          БГА „Балкан“, 1999г.;

–          „Кремиковци“ АД – 1999г.;

–          Електроразпределителни дружества – 2003г.;

–          Комбината за тежко машиностроене в Радомир и Русе;

–          Завод „Бета“, гр. Червен бряг;

–          „Булгартабак“ АД;

–          Замените на гори и земи (2003 – 2009г.)

Разбира се, този списък далеч не е пълен, но ние ще настояваме за пълно разкриване на политиците и партиите облагодетелствали се от тези сделки. Не може да има честна държавна политика, когато досега управлявалите партии и техни лидери са си служили с корупционни средства и комисиони, за да печелят избори. Не можем да продължим напред в борбата с корупцията и развитието на страната, ако тези партийни лидери, които са извършвали или допускали такива сделки, продължат да ни управляват.

 

Нашата програма в борбата с корупцията включва сделки по важни инициативи:

  1. 1. Информиране на обществеността за всички приватизационни досиета и доклади на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и извършване на проверка от страна на ДАНС   за съмнителни и корупционни сделки.
  2. 2. Връщане на средства и имущества и разваляне на сделки ако в съда се докаже, че те имат корупционен характер.
  3. 3. Разваляне на всички сделки за заменки сключени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, за които се докаже, че са извършени в нарушение на закона и принципите на честната търговия.
  4. 4. Проверка на всички по-големи приватизационни договори и на тяхното изпълнение. Ако се окаже, че тези договори  са промененяни в ущърб на държавния интерес   да се прилагат санкциите записани в съответния договор или той да се развали.
  5. 5. Разследването на прокуратурата за неплащане на такси по линия на хазарта в особено големи размери (500-700 млн. лв.) през януари 2020г. да се разшири и да се разкрият носителите на „политическия чадър“, без който подобна злоупотреба   би била невъзможна.

 

Движение „ЗАЕДНО за промяна“ се обявява за национално обединение около принципа „Чисти ръце“. Ние сме отворени за всички, които искат да спрат корупцията и да доведат тази борба докрай. Същевременно всички наши ръководители и всички наши сегашни и бъдещи съюзници трябва да знаят, че всеки носи лична отговорност за своето законопослушание и своята почтеност.

Нашето Движение смята, че не могат да бъдат оставени без последствие случаите, когато висши политици осигуряват многомилионни договори, привилегии, концесии и евро средства за свои приближени фирми и олигарси, а след това получават част от тези средства за свои лични нужди.  Ние сме убедени, че принципът „аз на тебе – ти на мене“ е форма на организирана корупция, която се разшири особено много при правителството на Сергей Станишев и Бойко Борисов и засегна дейността и на двамата премиери.

Операцията „Чисти ръце“ следва да се проведе до края на 2020г. Ако искаме да направим прелом в българската политика, ние не трябва да допуснем нито един кандидат-депутат да бъде замесен в корупцията по висшите етажи на властта. Това се отнася и до някои от лидерите на сегашните парламентарни партии. Изчистването на образа на България, операцията „Чисти ръце“ са само една страна на модела. Втората е бъдещето, утрешното управление на страната.  Движение „ЗАЕДНО за промяна“ е проучило внимателно опита на страните с най-ниска корупция в Европа – Финландия, Дания, Швеция. Ние разполагаме с пълен набор от инструменти за свеждане до нула на корупцията по висшите етажи на властта. Сред тях:

–           Механизъм за установяване на пълна прозрачност на публичните разходи.

–           Увеличаване на броя на публичните регистри за сделки с държавно имущество, обществени поръчки, концесии и т.н.

–           Създаване на Държавна комисия за остойностяване към Министерството на финансите, което да въведе ред при ценообразуването на търгуемите държавни активи.

–           Текущо информиране на цялото население за приходите, разходите и финансите на държавата чрез специална електронна платформа.

През последните 25 години и особено след 2005г. в страната се създаде особена, държавно олигархична власт. Това е власт при която:

–           Изпълнителната власт разпределя към свои близки фирми (обръчи от фирми), европейски средства, държавни поръчки, концесии и т.н.

–           Спира проекти, чрез различни държавни институции (КЗК, КФН и др.) чужди инвеститори и ги заменя с фирми, близки до властта;

–           Поставя под контрол на най-влиятелните медии и потиска независимите журналистически разследвания;

–           Отнема бизнеси от едни фирми и ги „подарява“ на други, като демонстрира   различно отношение към „своите“ и чуждите фирми;

–           При данни за корупция, организират пропагандни кампании от тоталитарен тип с цел омаскаряване на авторите на сигналите или отклоняват вниманието на обществото с други пропагандни клишета.

–           ГЕРБ и неговия лидер така и не разбраха, че строейки такъв тип власт, те разрушават самата демокрация, убиват конкуренцията, отблъскват чуждите инвеститори. Ние от Движение „ЗАЕДНО за промяна“ искаме не само да призовем народа да не допуска повече ГЕРБ до властта, но да променим характера на самата власт. Нашата цел е да възстановим европейския характер на българската демокрация, а това означава:

–           Да не делим повече фирмите на „свои“ и „чужди“, а да създадем нормална конкуретна среда и равно отношение към всички представители на бизнеса.

–           Да възстановим независимостта на различните държавни и преустановим подчинението им само на едно лице, както е в момента.

–           Да  премахнем монополите и монополните привилегии на определени фирми в строителството;

–           Да спрем раздаването на европейските фондове „само на свои“.

 

Къде поради ниска компетентност, къде поради корупционни зависимости ГЕРБ разрушиха   пазарните свободи. Привилегиите на властта замениха свободната конкуренция. Партийните субсидии създадоха неравноправие в изборния процес. Корупцията унищожи чувството за справедливост и формира у българина трайно безверие.

 

Програмата на „Движение Заедно за промяна“ е насочена към три основни цели, които смятаме да постигнем още в началото на новия мандат.

Първо. Да променим радикално изборното законодателство чрез съществени промени в Изборния кодекс;

Необходимо е да  подменим сегашните партийни изборни комисии с професионална изборна администрация, при много строи санкции за каквито й да са изборни ограничения:

–          Задължително и незабавно въвеждане на електронно дистанционно гласуване за всички български граждани живеещи у нас и в чужбина;

–          Незабавно въвеждане на машинно гласуване във всички 12 000 изборни секции;

–          Въвеждане на електронно видео наблюдение във всички изборни секции, което да гарантира пълен граждански контрол върху преброяването на гласовете;

–          Увеличаване на наказанията за брокери на гласове, както и други посредници при купуването на гласове, добило широки размери при управлението на ГЕРБ.

–          Премахване на партийните субсидии, които в българския вариант се явяват антиконституционни привилегии, нарушение на равенството на всеки глас; замяна на партийните субсидии със свободно и прозрачно набиране на средства чрез нов Закон за финансиране на политическите партии.

Второ. „Движение Заедно за промяна“ смята, че основна причина за проблемите на съдебната власт в България се явява недопустимата и постоянна намеса на Изпълнителната власт и политическите лидери в нейната работа. Ние смятаме, че независимостта на съдебната власт следва да се гарантира чрез поредица от законодателни промени насочени към:

–          Премахване на парламентарната квота при избори на Висш съдебен съвет;

–          Увеличаване на бюджета на съдебната ситема и на възнагражденията на съдии и прокурори;

–          Увеличаване на наказанията за намеса в работата на съдебната власт и за корупция сред магистратите;

–          Намаляване на сроковете за произнасяне на съдебни решения;

–          Запазване на мястото на прокуратурата в състава на съдебната власт.

 

„Движение Заедно за промяна“ категорично отхвърля укриването на материали, спирането на разследвания, както и копроментирането на данни получени от ДАНС и следствието, които се извършват под диктовката на политици от ГЕРБ и БСП.

Трето. Вече години наред България е класирана на последно място в Европа и на едно от последните места в света по свобода на медиите. Основната причина за това  е целенасочената политика на ГЕРБ да постави под контрол по-голямата част от вестниците и телевизионните канали. Това превръща българската демокрация във фасадна и формална. Ние ще се борим да обновим медийното законодателство в България:

–          Да ограничим концентрацията на медии в едни и същи лица или в офшорни фирми;

–          Да гарантира правата на журналистите и ги защити от собственици и мениджъри;

–          Да стимулира поднасянето на обективна информация до гражданите;

–          Да анализира целенасоченото омаскаряване на фирми и личности чрез медиите.

–          Политическата промяна, към която се стремим е промяна на характера на самото държавно управление, на самата държава.

От проолигархична ние искаме да превърнем българската държава в наистина демократична и открита институция.

От държава, която днес недофинансира почти всички „държавни сектори“, искаме да превърнем държавата ни в истински защитник на правата и интересите на хората.

От държава, която иска да постави под контрол всеки по-голям бизнес, ние ще се стремим към максимална свобода на бизнеса и създаване на равноправна конкуретна среда.

 

  1. IV. Как ще ускорим икономическото и социално развитие на България

Обединяваща платформа на нашата коалиция е „Програмата за ускорено развитие на България.“ Нашата борба е тази програма да се превърне в правителствена програма за периода 2021-2025г. Най-важните нейни отличителни черти са както следва:

Първо. Увеличаване на средните темпове на икономически растеж до 6-7% за периода 2021- 2025г. Това ще позволи да гарантираме догонване на другите източно-европейски страни до края на следващия мандат. На практика това означава да удвоим темповете на растеж спрямо управлението на ГЕРБ и да догоним постепенно другите държави в Източна Европа.

Второ. Нашите разчети показват, че при 6-7% растеж през 2025г. ние можем да достигнем средна заплата от 1000 евро и средна пенсия от 350 евро. Възнамеряваме също така да увеличим минималната работна заплата до 1000 лв.

Трето. Олигархичната  власт на ГЕРБ влоши рязко условията за чужди инвестиции в България. През 2018г. преките чужди инвестиции у нас бяха 580 млн. евро, а през 2019г. 630 млн. евро, което е само 1% от БВП. Нашата програма предвижа да увеличим рязко притока на чужди инвестиции: 2-3 млрд евро през 2021г., 5-6 млрд. през 2022г. и да достигнем 10 млрд. евро в края на мандата (2025г.) Това е основният ресурс, чрез който може да повишим темповете на растеж.

Четвърто. В следствие на незапомнената в нашата история емиграция през последните години България има вече хроничен недостиг на работна сила, а броят на заетите спадна под 3 млн. души. Ние си поставяме за цел всяка година в периода 2021-2025г. да осигуряваме не по-малко от 25-30 000 нови работни места, като дадем приоритет на  висококвалифицирания труд.

Пето. Убедени сме, че данъчните приходи  могат да бъдат увеличени съществено ако корупцията по висшите етажи на властта бъде ограничена. Нашите анализи показват, че дори при сегашните условия приходите от ДДС могат да се увеличат с 3 млрд. лв, на акцизи с 1- 1,5 млрд лв. и на данък печалба с  1,5 – 2 млрд. лв. Аферата с частната лотария от януари т.г. доказа колко големи са резервите на приходната агенция и колко голяма е корупцията в управлението на този процес. Увеличението на данъчните приходи е другия допълнителен ресурс, който ще използваме за ускоряване на българското развитие.

Шесто. Приемаме като правилна стратегическа политика   да бъде въведен базов доход за всички   граждани. Възнамеряваме да подготвим страната за подобна промяна до края на 2025г. и същевременно да се борим за обща европейска политика по този въпрос.

Седмо. Правителствата на ГЕРБ, БСП, НДСВ и ДПС допуснаха най-високата  в Европа социална диференциация. Възнамеряваме  да намалим социалната диференциация два пъти до 2025г. чрез въвеждане на прогресивен подоходен данък, нулева ставка за най-бедните и активна подоходна политика.

Осмо. „Движение Заедно за промяна“ възнамерява да повиши ефективността при използване на еврофондовете, като ги съчетае с привличането на значими чужди инвестиции. През новия планов период ще се стремим към постигане на нов тип кохезионна политика.

Девето. Досегашните правителства допуснаха 30-32% от българското население да живее в бедност. Нашата Програма за ускорено развитие включва поредица от мерки за намаляване на броя на бедните от 2 до 3 пъти.

Десето. Трите правителства на ГЕРБ обрекоха основните социални сектори на хронично недофинансиране. В колапс изпаднаха водния сектор, ж.п. транспорта, енергетиката. От 20 000 км републиканска пътна мрежа са ремонтирани само 1000 км. За да се преодолее кризата в инфраструктурните отрасли е необходимо:

–          Да се инвестират до 10-12 млрд. лв във водния сектор;

–          Да се предложи стратегически инвеститор в ж.п. транспорта и да се реновира БДЖ;

–          Да се обнови изцяло енергийната стратегия на България в контекста на Зелената програма на Европейската комисия.

–          Да се инвестират 8-10 млрд. допълнителни средства в пътища и пътна инфраструктура до 2024г.

Единадесето. Нашето Движение предлага обновление и на стратегията за развитие на българското здравеопазване. Опитите на последното правителство на ГЕРБ за някаква реформа   се провалиха.

Дванадесето. Движение „ЗАЕДНО за промяна“ се обявява еднозначно за влизанието на България в чакалнята на Еврозоната. Закъснението на този процес се дължи, както на колебливата политика на ГЕРБ така и на корупцията в правителството. Отхвърляме категорично опитите да се провежда референдум по този въпрос.

Тринадесето. Удвоените темпове на растеж ще ни позволят да увеличим почти двойно бюджетите за култура и спорт. Чрез това ще се стремим да реализираме нова политика за укрепване на националната идентичност, здравето и оптимизма на нацията.

Изоставането на България при управлението на ГЕРБ особено силно се вижда в областта на дигитализацията.

За нас основен източник на ускорен растеж е пълната дигитализация на публичните услуги. Сред тях:

–          Дигитализация на здравеопазването, цифровизация на здравната история на всеки пациент и достъп до тази информация от интернет;

–          Поетапно изграждане на „умни“ градове и на системи за управление на градска среда и градския транспорт чрез умни градове;

–          Екоплатформи за контрол на въздуха, водата и почвата;

–          Нов тип медицински платформи за дистанционна диагностика и лечения;

–          Строителство на „умни“ сгради и т.н.

Управлението на ГЕРБ увеличи администрацията от 82 000 д. през 2009г. до 139 000 д. – през 2020г. Тази политика е изцяло погрешна. Чрез дигитализацията на управлението ние възнамеряваме да намалим разходите за администрация с 1,2 – 1,5 млрд. лв. годишно.

 

Светът навлиза в нова фаза на технологична революция (роботи и електромобили, генетика и изкуствен интелект, тотална дигитализация на услугите, финансите, градската среда). България не може в тези условия да си позволи повече изоставане и пасивност на държавата. Ние трябва да намерим своeтo място на новите технологични пазари, да утвърдим своите научни приоритети. Самата държава следва да подчини своята кадрова политика на технологичния напредък и да обвърже образователните реформи със своята нишова стратегия.

В областта на началното и средното образование нашите експерти са разработили принципно нова учебна програма, основана на работа с компютри – от четвърти до дванадесети клас. Целите, които си поставяме, са няколко:

Първо. Чрез нови единни учебни програми и единни системи за дигитализиран контрол на познанията да се уеднаквят критериите на учениците и по този начин да дадем равен старт при развитието на децата.

Второ. Нашето начално и средно образование следва да излезе от старата „тебеширена педагогика“ и да премине към по-модерни начини на преподаване и към стандарти, които отговарят на най-добрия световен опит. Всеки български ученик с компютър след 4 клас – това е цел, която си поставяме като особено важна.

Трето. Програмата за дигитализация на образованието, която предлагаме е насочена към ранно откриване на талантите и предпочитанията на българските младежи. Тя предполага по-ранна профилираност, включително за тези, които желаят да започнат работа веднага след завършване на средното си образование. Ние сме категорични против разкъсването на връзката между средното образование и икономиката. Израз на държавно безсилие е липсата на достатъчно подготвени средни кадри за промишлеността и селското стопанство. Ако българското начално и средно образование се реформира и обвърже с нишовите приоритети на страната, това ще даде шанс на повече млади хора да работят в България.

 

 

 

  1. V. За единението на българската нация и за спирането на демографската катастрофа

Движение „ЗАЕДНО за промяна“ има три стратегически програмни приоритета – да ускори икономическия растеж и удвои доходите, да отстрани от властта корумпираното-олигархично управление, което ни управлява вече 10 години и да възстанови единението на българската нация.

 

Днешната българска нация е силно разединена. Тя се дели на фили и фоби;  на бедни и богати;  на българи, цигани и турци; на православни, католици и мюсюлмани;  на европейци и евроазийци, на патриоти и нихилисти. Разединението на българската нация е достигнало опасни граници, които поставят под въпрос самото й оцеляване.

ГЕРБ и нейният лидер не разбират това. Те нехаят, че близо 2 млн. българи напуснаха трайно страната, от които почти половината при тяхното управление. Те нехаят, че раждаемостта у нас е два пъти по-малка от смъртността и че ние българите бяхме обявени от ООН за най-бързо топящата се нация в света.

Бедният и разединен народ е винаги под угрозата на демографския срив. Слабата и корумпирана държава не може да обедини народа си. Тя по-скоро го отчуждава, обезверява. Държавата е символ на националното единение и неговия най-силен инструмент. Когато тя отсъства като фактор на единение, тогава настъпват емиграция и загуба на национална идентичност.

Движение „ЗАЕДНО за промяна“ разработи предизборна програма за възстановяване на националното единение. Върху тази програма ние искаме да привлечем към себе си най-широки национални сили. Кои са основните положения на нашата програма?

Първо. Нашето Движение се обявява и смята да се бори с всички сили за историческо помирение на българския народ. Срамно и недопустимо е да се продължава разделението на нацията по повод на историята. Това е нашата българска обща история. Тя трябва да бъде изучавана спокойно и трезво, а не да бъде повод за партийни и обществени разделения. Така наречените исторически партии следва да пристъпят своя егоизъм и да поглеждат в бъдещето.

Неправилно е новите български поколения да бъдат възпитавани с дух на омраза едни към други, на разделения отпреди 70 или 100 години. Ние искаме да се инвестират повече държавни средства за създаване на запомнящи се културни образци, които да показват героите на българската история. Героите и жертвите от 1912, 1918, 1925, 1944-45 г. трябва да бъдат представени в цялата им сложност и противоречивост, в цялото им богатство и сила. За да съберем българите отново, следва да върнем единството на своята история.

Второ. Ние от Движение „ЗАЕДНО за промяна“ ще водим политика на формиране на стабилна „средна класа“. Вместо сегашното разделение на 3% богати, 30% крайно бедни и  65% живеещи в несигурност със средни месечни доходи от около 500 евро. трябва да формираме стабилна средна класа, която да включва повече от 70% от всички граждани.

Единение на нацията има, когато държавата подпомага бедните и ангажира богатите в борбата за социална хармония. Опитът на социална Европа тук е безценен. Ние ще предприемем всички познати механизми за намаляване на бедността чрез по-справедлива данъчна система, необлагаем данъчен минимум, промяна в системите за социално подпомагане и т.н.

Трето. Ние се обявяваме за нова регионална политика. Това, което направиха правителствата през последните 20 години и особено трите правителства на Б. Борисов е разделение на България на няколко богати града и обезлюдяване на 2000 села и повечето малки и средни градове. Такава политика принуждава населението на селата и малките градове да напуска родните места. Бедният северозапад все повече се превръща в беден север.

Ние възнамеряваме с икономически средства и чрез инвестиции да свържем повече производства в по-слабите общини. Готови сме с проект за ново териториално деление. Ще приложим нова регулация за българското фермерство, която ще възроди стотици села.

Четвърто. През 90-те години на ХХ в. с много мъдрост и търпение ние съхранихме етническия мир в страната, създадохме наш, български етномодел. Днес това вече не  е достатъчно.

Икономическото положение на ромското население е повече от тревожно. Десетки хиляди млади роми не работят, не учат. Много от тях са носители на тежка битова престъпност. Въпреки усилията на полицията, тази престъпност взима вече хронични размери. В неравностойно положение са и повечето общини, където предобладават български турци. Доходите на това население остават по-ниски, а работните места са абсолютен дефицит.

Ние предвиждаме да създадем нови работни места, чрез нови  програми на заетост на  ромското население. Нашата етническа политика трябва да бъде насочена към икономическата интеграция на всички етности, на всички общини. Само така можем да хармонизираме българското общество и да постигнем единение на цялата нация.

 

„Движение ЗАЕДНО за промяна“ си поставя следните най-важни политически цели до края на 2024г.:

Първо. Да разшири влиянието си през 2020г. до степен, която гарантира превръщането на Движението във водеща политическа сила през новото десетилетие.

Второ. Да стане важна част от следващото парламентарно мнозинство от началото на 2021г.

Трето. Да участва във формирането на новото редовно българско правителство, което ще бъде изградено след парламентарните избори.

Четвърто. Да приложи на практика „Програмата за ускорено развитие на България“ с цел догонване на по-развитите европейски страни и пълно сближение със страните от Източна Европа.

Пето. Да гарантира напълно спирането на корупцията по висшите етажи на властта и наказания за всеки участвал в разграбването на държавни активи.

Шесто. Всички индивидуални и колективни членове на Коалицията се задължават да следват нейните принципи и цели, както и решенията на ръководните й органи. Тяхно демократично право е да обсъждат, предлагат и допълват решенията на Коалицията.

 

Гр. София

III. 2020г.

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *