0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

Сутрешен блок 04 май 2023г. ТВ Алфа, участието на д-р Димитър Митев

– България има нужда от правителство. България има нужда от държавен бюджет, който да създаде предпоставки за ускоряване на икономическия растеж. В този бюджет дълг трябва да се формира само за капиталови разходи, които да водят във времето, след като се реализират, до добавена стойност, работни места и увеличени данъчни постъпления. Да формираш дефицити за покриване на текущо потребление е неадекватно и неграмотно.

– Двете коалиции с най-голям резултат на последните избори реално са получили едва по около 10% от подкрепата на всички български граждани. Т.е. доверие в тях липсва.  Когато в предизборната кампания техните представители бягаха от дебати, нямаше лидерски дебати, нямаше сблъсък на идеи – избиха личните нападки и обидите. Сега тези нападки отново продължават и се оказват непреодолими препятствия пред формирането на управленско мнозинство.

– Между ГЕРБ и ПП-ДБ няма разлики освен темата за ареста на Борисов. Те искат да запазят данъчната система, подкрепят продължаване на войната в Украйна. Лидерите на едните бяха министри при другите. Семейният произход на лидерите е от елита на БКП. Отсъстват предложения за създаване на нови работни места, липсва програма за държавни, публично-частни и чуждестранни инвестиции. Икономика, земеделие, култура, спорт – са теми табу. Незнанието е пандемично.

– Цинично е Асен Василев да говори за бюджетиране при положение, че последните няколко държавни бюджета са негов продукт и резултатите от тях са видимо негативни. През 2022г. бяха увеличени публичните разходи без да има план и визия за приходите. Парите на държавните фирми бяха иззети за попълване на дупки, капиталовите разходи бяха замразени – пари за общини, пътна поддръжка – няма.

– На Румен Радев му се услади да изпълнява неприсъщи функции за Президент в една парламентарна република. Вече той представлява България на международни форуми, а не министър-председателя или външния министър. В служебните кабинети на Радев преобладават негови бивши подчинени, приятели и служители. Това предопределя и тяхната слабост и немощ. Същевременно, ако е държавник, Радев трябва да инициира диалога между парламентарните партии, които съвместно да подкрепят експертно правителство – само това е бързото и устойчиво решение за стабилизация на страната, изготвяне на адекватен и прогресивен държавен бюджет, ускорено следване на стъпките по приемането ни в Евро-зоната и Шенгенското пространство.

– Иван Гешев почувства, че може да бъде изтъргуван от ГЕРБ в името на коалиция с ППДБ. Затова той сега търси подкрепа и съчувствие – и чрез „атентата“, и чрез посещенията си по махали и села. Ние, протестиращите срещу несправедливостите, също търсихме подкрепа за разкриване на истината – и по случая КТБ, и по замените на гори и земи, и изгонените от страната чуждестранни инвеститори, и по кюлчетата и пачките, и по канадското гражданство на Киро, газовия посредник „МЕТ“ и т.н. Но Гешев упорито мълчеше.  Унизителни за институцията „главен прокурор“ са посещенията в Украйна на Гешев с цел слагачество пред САЩ. По същия начин, както беше унизително президента Радев да приема треторазряден чиновник на правителството на САЩ, който да обяснява мотивите за последните санкционирани по закона „Магнитски“.

– МВР е основен генератор на корупцията в страната. Ситуацията в „Гранична полиция“ е особено тревожна, където стотици бежанци свободно преминават границата ни чрез подкупи. Нарко разпространението е в своя пик, купуването на гласове не бе спряно нито от Рашков, нито от Демерджиев. Но няма как да бъде иначе, когато униформените получават по-малко от служител в бакалия.

Евролевицата следи с интерес политическата обстановка и е готова да предложи експертизата си в широк сектор от политики.

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *