0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

Политическо решение на НПС на БСД – гр. София, 07.11.2015г.

февруари 26, 2023от Захари Руженов0

Политическо решение на НПС на БСД –  гр. София, 07.11.2015г.

1. Проведените на 25ти октомври 2015г. избори за кметове и общински съветници бяха безпрецедентни в новата история на България. Те не могат да бъдат наречени нито демократични, нито справедливи. Почти 20% от бюлетините бяха обявени за невалидни. От това пострадаха най-вече извън-парламентарните партии. Контролираният и купен вот премина 35% от всички гласували. Натискът и агресията достигнаха огромни мащаби. Това бяха избори на парите, властовия натиск и купените гласове.

2. Основният политически резултат за БСД е, че партията в голяма степен бе възстановена. Бяха възстановени или обновени над 120 общински организации. Появиха се силни ръководни кадри.

Особено ценно за нас е укрепването на организацията в София, Пловдив, Бургас, Русе, Кюстендил, Плевен, В. Търново и други областни центрове. Длъжни сме да привестваме високите резултати в двата столични района „Кремиковци“  и „Панчарево“, в общините Ветово, Долни Чифлик, Приморско, Стрелча, Берковица, Своге, Николаево, Баните, Златоград и редица други.

Националният партиен съвет и националния предизборен щаб изразяват своята благодарност на всички членове и ръководства на партията, които в много трудни условия се ангажираха с нашата кауза. Ние категорично не сме удовлетворени от постигнатите резултати, но като оценяваме общия характер на изборите и величината на купения вот, смятаме, че критиките са по-скоро излишни. Хиляди са подправените протоколи. Половин милион са невалидните бюлетини. Как тогава да преценим колко са нашите истински гласове?

3. След тези избори българската държавност и управление в страната няма да се стигнат до стабилност, както се смяташе първоначално. Сегашното управление ще се сблъска с икономическите трудности и недоволството на гражданите. Започналите протести на полицаи в цялата страна са само началото на процеса. България влиза в много неприятна дългова спирала. Страната очевидно ще завърши с дефицит в бюджета, като такъв се предполага и за 2016г. В такива условия ние смятаме, че разочарованието от управлението нараства, а общото недоволство ще расте.

4. Бедността и социалните проблеми на българското население, растящото недоволство не са достатъчни, за да се извършват в страната необходмите политически промени.

След отминалите избори България остана на практика с разединена и слаба опозиция. Това създава илюзия за липса на алтернатива на сегашното управление. В това е най-големия политически парадокс. Хората са недоволни, а политическата опозиция е разделена и слаба. Ето защо Българската евролевица си поставя задачата да спомогне с всички сили за сформиране на единен Опозиционен блок, който да представи на страната комплекс от мащабни икономически реформи. Без силна опозиция демокрацията в България е застрашена.

5. Българската евролевица не смята за нормално на следващите избори да се явяват пет или шест „социалдемократически партии“. Ние знаем, че повечето от тях са нарочно създадени присъдружни партии. Подобен подход придава на социалдемокрацията карикатурна форма и прави невъзможно постигането на каквито и да е резултати.

6. Националният партиен съвет на БСД – Евролевица свиква Национален конгрес на партията на 20ти Февруари 2016г. в град София. Предлагаме Комисията по подготовка на Конгреса да бъде съставена от  членове на Изпълнителния съвет на партията и Областните председатели на партията.

 

07.11.2015г.                                                                                                             гр. София

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *