0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

Проф. Александър Томов – Внасяме 70 на 100 от храните в държавата

 

Скъпи приятели най-трудния проблем в момента, който удря практически всяко българско семейство и особено тези два милиона бедни българи е инфлацията. Вие може да чуете в момента всякакви парадокси на политическа риторика, която излиза от различни политически лидери. Виновни няма, а инфлацията е една от най-високите в Европа и не е вярно това, че тя има изцяло външен произход.

Да частично, инфлацията от 7/8 на 100 е с външен произход. Има една втора част на инфлацията, която е достатъчно голяма, която е с вътрешен произход и е в следствие на слабостите на българската икономика. Инфлацията започна в България през 2021 година, тогава министри бяха Кирил Петков и Асен Василев, единия на икономиката, втория на финансите, но те забравят това и казват в момента, че инфлацията е сега станала, а не тогава.

Това не е вярно, инфлацията през цялото време се развива, за това нека да се спрем на въпроса – кои са причините за инфлацията. Една част, около 40-50 % от нея е с външен произход, втората част е следствие от това, че миналата година се раздадоха много необезпечени пари.

Ако те бяха дадени само на най-бедните, нещата щяха да бъдат други, но когато те се раздадоха като компенсации на много бизнеси, на всички и на практика доведоха до това, че количеството на парите в обръщение се увеличи без да се качи в същата пропорция масата на стоките. И третата причина, която удари сега храните, това е самата структура на българското селско стопанство.

Ние изнасяме навън зърно суровина, а внасяме над 70 на 100 от храните. И ми беше много смешно, че имаше министри, които обясняваха със спекула това, че маслото в София е по скъпо отколкото в Берлин и Париж или да кажем, че други млечни продукти самото мляко е по скъпо в тези страни. Ами разбира се, когато това масло се прави там, когато млякото се произвежда не от български крави, а от сухо мляко, което се прави пак само там, към това добавете търговската отстъпка, транспорта, логистиката, минаването на граници, всичко това оскъпява така, че в крайна сметка, ако те бяха сериозни икономисти и разбираха за произхода щяха да намерят и решението.

 

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *