0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

Политическо движение „Българска пролет“

февруари 26, 2023от Захари Руженов0

Политическо движение

„Българска пролет”

Днес България е океан от бушуващи страсти и идеи. Управляващите от ГЕРБ твърдят, че причините за масовите протести на гражданите са предишните правителства и световната криза. Лидерите на провалената Тройна коалиция смятат, че при тяхното управление преди четири години, България е процъфтявала, а корупцията, за която ги обвинява цяла Европа не е била доказана. Поразпадналите се царски и сини партии мечтаят за връщане във властта. Мнозинството от българския народ не иска да чуе за никой от тях. Българските граждани не са уморени от политиката въобще. Те са уморени от носителите на тази политика, от партиите, които провалиха българския преход, от липсата на отговорност.

От 7 милиона българи сега почти два милиона живеят в бедност, а други четири милиона са в постоянна социално-икономическа несигурност. Протестите, които заляха страната през февруари 2013 г. бяха провокирани от високите цени на тока, но истинската причина за тях е по-дълбока. Те са следствие на масовата бедност, безработицата и социалната несигурност. Сегашните парламентарни партии се обвиняват взаимно кой е виновен за всичко това. Истината е, че те вкупом носят отговорност за сегашната икономическа и политическа криза.

Основната черта на политиката през тези две десетилетия бе прехвърлянето на безценица на държавна собственост, наследена от комунизма в ръцете на близки до властта хора. Такава политика бе не само социално несправедлива. Тя доведе до масовото унищожаване на българските заводи и превръщането им в скрап, до забогатяване на малка група хора за сметка на всички останали. Най-ниските заплати и пенсии в Европа, колосална междуфирмена задлъжнялост, масови фалити на малки и средни фирми- това са истинските причини за протестите от февруари 2013г.

Изводът е, че голяма част от българите не вярват на сегашните парламентарни партии. Те не искат политическото статукво. Те отричат цялата досегашна политика на прехода. Те имат нужда от свое представителство, от своя глас в бъдещия парламент. Ето защо ХII Конгрес на БСД-Евролевица предлага да подкрепим и да съдействаме за формирането на  ново политическо движение на недоволните от политиката на прехода. В него не могат да участват лица и партии, които са причастни към големите грешки на изминалите двадесет години. В него не бива да участват също така, лица, които не могат да докажат произхода на своите имущества или които са ощетили държавата със своите действия.

Движението на недоволните от прехода не трябва да бъде доминирано от отделни партийни структури, включително от партия БСД-Евролевица. Политическите партии, които ще участват в движението, следва да играят ролята на организатор и катализатор,а не да претендира за ръководна роля. Движението следва да бъде движение на личности, на нова млада генерация политици, на хора, които могат да върнат доверието на българските граждани в българската държава и българската политика.

Учредяването на движението може да стане в средата на март, на форум, който ще избере и неговите ръководни органи. Както ръководните органи на Движението, така и бъдещите кандидати за депутати следва да бъдат обсъдени в открити интернет форуми. Целта е да бъде избегната всякаква партийна затвореност, всякаква задкулистност , които толкова пречат на българската политика и които компрометираха сегашните политически партии.

Защо мястото на членовете и симпатизантите на БСД-Евролевица е в подобно политическо движение?

Защо ние сме в опозиция от създаването ни през 1993г?

Ние излязохме в опозиция на БСП и управлението на правителството на Виденов, защото не приехме неговата икономическа и социална политика.

Ние бяхме опозиция на правителството на СДС и НДСВ, защото отхвърлихме приватизационната им политика и набиращата сила корупция.

Ние остро се противопоставяме на корупцията по високите етажи на властта, на имотната и епартийната мафия, които доминираха правителството на С. Станишев.

Всичко това ни дава огромна морална сила в сегашния политически момент. Тази сила обаче следва да се влее в по-широка политическа перспектива на неправителствени организации, на участници в протестите, на нови поколения български политици.

Предлагаме на Конгреса да подкрепи идеята на стотици протестиращи името на политическото движение да бъде „Българска пролет”.

През тази пролет на 2013г. гражданите на България:

–      Казаха НЕ на сегашното политическо статукво;

–      Казаха НЕ на погрешната политика на икономическия и социалния преход;

–      Казаха НЕ на сегашните парламентарни партии;

Това е главната характеристика на днешната политическа ситуация. Ние сме длъжни да подкрепим народния глас. Това не е глас на необразовани и неграмотни лица и младежи, както се опитаха да ги нарекат няколко парламентарни лидери. Това е гласът на народното недоволство, на осъзнато желание за мащабна политическа промяна.

Нека подкрепим гражданския устрем, чрез участието си и подкрепата за Политическото движение „Българска пролет”.

 

 

 

 

23.02.2013г.                                      ХII Конгрес на БСД-Евролевица

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *