• Потребителите на „Топлофикация“ да имат електронни датчици, за да се знае колко енергия ползват!

Дискриминация е да се забрани на хората със стари коли да минават през центъра. Дори е престъпление. Ами ако им се ражда дете или имат нужда от спешна болница? Не е това решението. София се нуждае от комплексна нова публична транспортна схема. Това каза за „Твоят ден“ Александър Томов, кандидат за кмет на София от партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“.

Александър Томов: София може да стане по-богата само с преки чужди инвестиции, които в момента липсват

„Аз съм най-подготвеният и най-опитният кандидат от всички и имам много амбициозна програма, наречена „Променяме София, за да променим България“. Става дума за 15 конкретни проекта, които водят до растеж на столицата. Бюджетът на София е малък и не стига за нищо. От тези 2,5 млрд. лева се падат горе долу по 120 лева на живущ в столицата. Чуждите инвестиции могат да направят разликата. София е на последно място в Европа по привличане на такива. Общинският съвет трябва да има независима одиторска група, която да проверява всичко. Имаме проект за 32 безплатни паркинга на общинска земя, свързана с метростанции“, коментира той.

„Топлофикация“ е в технически фалит. „От 430 000 абонати, 140 000 надплащат. Искаме всички ползватели да имат електронни датчици, за да се знае колко енергия ползват и как да я регулират. Всичко да е поносимо финансово. Една част от дълговете трябва да се опростят, а и да се подреди управленския хаос“, посочи Томов.

По думите му боклукът на града може да се превърне в енергия. „Имаме няколко възможни инвеститори, които да построят голям завод за боклук, който да се преработи в енергия. Преди години за проект, в който работих с милиардер от Хонг Конг, му беше поискан огромен подкуп. Той беше в размер на 34 млн. евро без ДДС. Това съм го доказал, има документи и договори. Проектът беше получил Клас А, както и подкрепа на външни финансови институции. Искам да го реанимирам с нови хора. 35 млн. лева трябва да се заделят за решаване на проблема в детските градини. За 1,5 година въпросът може да се реши. Ще се плаща или ще се отчуждят земи“, подчерта Томов.