0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

Отзвук 14.09.2023г. ТВ BGonAIR, Проф. Александър Томов: Цените няма да паднат, ще се качат, включително на горивата!

септември 15, 2023от Захари Руженов0
Проф. Александър Томов говори по BG on AIR

Много земеделци са на ръба. Ние нямаме силна реколта. Работят на загуба.

Решението за внос на украинско зърно не е съгласувано с българските производители. Дори елементарно уважение към тях не беше показано. Не са информирали самия министър. Става дума за геополитически внушения, не мисля, че много ще се помогне на Украйна по този начин. Очаквало се е Полша, Унгария, Словакия, Чехия да вземат такова решение. Опитът да направим пробив не е удачен.

Загубите от спрения внос, които министърът на финансите цитира, са силно завишени.

Трябва да видим колко губим при срив на българските зърнопроизводители и колко печелим от ДДС при внос. Във всички случаи губим повече от загубата на производство в страната. Това означава работни места, социални плащания. Ако започнат протести, загубите ще са още по-големи. Страната остана изолирана, не се намери решение, което да е добро за българските хора!

В политиката трябва да се взимат спокойни, аналитични решения. Това беше поредното натягане, да се угоди някому. Тогава е голяма глупост – вчера казаха – „цените падат“, днес министърът на икономиката каза „инфлацията остава 8%“.

Няма да паднат цените, ще има качване, включително и на горивата, което ще повлияе на много други!

Разумно решение е да се позволи транзитното преминаване на украински стоки, тъй като Украйна няма друга алтернатива в Черно море, освен българските пристанища. 

В близките дни трябва да се седне на масата за разговори със зърнопроизводителите и да се постигне консенсус.

Много земеделци са на ръба. Ние нямаме силна реколта, поради което много са на ръба, работят на загуба. Не бива да се подиграваме повече с частния бизнес!

Очакванията са инфлацията до края на годината да бъде 8-10%. Не виждам и сигнали за свалянето на ветото от Нидерландия и Австрия за влизане на България в Шенген?!

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *