0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

Манифест за социалдемократическо единение!

Преди 132г. бе създадена Българската Социалдемократическа партия. Ценностите й – свобода, солидарност и социална справедливост се разпростираха бързо сред българското учителство, сред работниците и селското население. През 1919г. социалдемократът Янко Сакъзов въведе 8-часовия работен ден. През 1937г. младият социалдемократ д-р Атанас Москов стана първият българин член на ръководството на Социалистическия интернационал.

По време на Втората световна война българските социалдемократи застанаха на антифашистки позиции, а след 1944г. започнаха неравна борба за възстановяване на демокрацията и многопартийната система. Заради своята вярност към социалдемократическите възгледи  д-р  Атанас Москов и д-р Петър Дертлиев,   хиляди социалдемократи бяха репресирани и съдени, а след затвора – изселени далеч от столицата и големите градове.

След промените от 1989г. българската социалдемокрация бе бързо възстановена. Социалдемократите водени от д-р Петър Дертлиев изиграха ключова роля за приемането на новата българска Конституция и първите демократични закони. За съжаление, след първите години на подем и отляво, и отдясно бяха предприети опити за изолиране и разделяне на социалдемократическото движение.

Българската социалистическа партия, наследник на бившата комунистическа партия започна политика на узурпиране на цялото ляво пространство. Тя заяви претенции и за присвояване на цялата история на социалдемократическото движение, в разрез с историческата истина. През последните 20г. ръководството на БСП активно участваше в разцепването на не една и две социалдемократически организации. Бидейки на власт в периода 2005-2009г. ръководители на БСП предприеха безпрецедентна репресия срещу лидери на социалдемокрацията, осъществявайки натиск върху прокуратурата и съда. Допускайки безпринципни компромиси с десни либерални политики БСП започна постепенно да губи авторитет и влияние. Само за последните 10 години БСП е намалила пет пъти своите гласоподаватели.

Отчитайки всичко това, ние подписалите настоящия документ, призоваме всички, които вярват в ценностите на свободата, солидарността и социалната справедливост да се обединят в единен политически субект.

Целта на нашето единение е да върнем достойнството и авторитета на българската социалдемокрация, а чрез това и на цялото европейско ляво демократично движение.

Целта на нашето единение е да възстановим присъствието на българската социалдемокрация в българския парламент, в местната власт и в българските институции.

Целта на нашето единение е да помогнем на страната си в сегашния тежък момент, като едновременно увеличим икономическия растеж, броя на работните места и доходите.

Целта на нашето единение и е да възстановим историческата истина и да отхвърлим узурпацията на лявото политическо пространство само от една партия.

Ние искаме едновременно стабилизация на българския политически живот и навлизането на нови политически субекти в него. България не може без силна левица, но левица европейска, некорупмпирана – носител на нова, алтернативна политика за подема на България.

 

гр. София

II.2023г.

 

проф. Александър Томов

Емил Емилов

Борислав Александров

Димитър Митев

проф.Лъчезар Аврамов и др.

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *