0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

За изхода от политическата криза

февруари 26, 2023от Захари Руженов0

В приетия на 01.12.2012г. Манифест за икономическо и социално възраждане на България партия БСД-Евролевица предупреди за настъпващата икономическа, социална и демографска криза. Днес тази прогноза се потвърди. Ниските доходи и потребление, безработицата и фалитите на малки и средни фирми доведоха до политическа криза. Започнаха масови протести във всички по-големи градове на страната. Правителството на Бойко Борисов подаде оставка. Независимо от това протестите на гражданите не спират. Въпросът за изхода от политическата криза в страната става решаващ и определящ за близката и по-далечна перспектива на България.

ХII Конгрес на БСД-Евролевица смята за особено опасно за социалния мир съчетаването на икономическата и политическата криза. Убедени сме, че тя не може да бъде решена от политическите партии, виновни за икономическия и социален провал на българския преход. Повтарянето на едни и същи партии във властта, отговорни за разрушаването на българската индустрия, за ниските доходи и високите цени само може да задълбочи кризата.

Ние очаквахме от правителството на ГЕРБ да промени политическия курс  – от курс на обогатяване и подкрепа за олигарси  и избрани партийни велможи към курс в подкрепа на обикновените български граждани, на техните работни места и доходи. Ние очаквахме да бъде разкрита цялата истина за корупцията по високите етажи на властта.

За съжаление това не стана. Така се стигна до сегашното масово недоволство. Ние виждаме и изходът от днешната политическа криза в развитие на пряката демокрация, в прякото представителство на протестиращите народни маси, в тяхното пряко участие в изборите за парламент. За да отговорим на исканията на гражданите, трябва из основи да променим сегашната политическа система. Това не означава отричане на партиите и партийната демокрация въобще, а отричане на тези партии, които бяха на власт досега. Битката сега не е между ляво и дясно, а между партиите, употребили властта в полза на своите групи олигарси и монополисти и тези политически движения, които искат радикална промяна на българската политика. Тази радикална промяна не може да се осъществи от БСП, ДПС, СДС или НДСВ. Тя не беше осъществена и от ГЕРБ. Тя може да се осъществи само от политически движения и партии, неучаствали в правителствата на прехода.

Как да стане това?

Първото условие е да се гарантират честни и справедливи избори, които ще успокоят страната и ще дадат възможност да се избере легитимно правителство. Парламентарните избори през май или юни могат да стабилизират обстановката, но могат и да я влошат, ако на власт останат партии, които са символ на корупция и провали. Чрез сегашното несправедливо законодателство парламентарните партии са си осигурили пълен монопол върху:

–      Използването на бюджетни средства за партийни и изборни цели;

–      Съставите на централната, общинските и секционните избирателни комисии;

–      Използването на националните, а чрез бюджетните субсидии, и на частните медии;

Всичко това е част от узаконените форми на корупционни практики и лост за подмяна на волята на гражданите. Ако тези правила не се променят е възможно изборите да бъдат компрометирани. Огромна е ролята на президента на Републиката и на служебния кабинет изборите да станат по-честни и прозрачни.

Второто условие за изход от кризата е прякото участие на протестиращите граждани в изборите и влизането им в новия парламент с колкото се може по-голяма парламентарна група.

Несериозно е сегашните парламентарни партии да предлагат „граждански квоти”. Слабо ефективно би било да се изградят обществени съвети към служебното правителство или президента. Това означава ролята на протестиращите да бъде сведена до минимум, до обслужване на хората и лидерите срещу които са самите протести.

Третото условие да се излезе от кризата е разкриването на истината за огромен брой дела от обществена значимост. Избирателите заслужават да знаят цялата истина за:

–      Договорите за електроразпределителните дружества и начина за формиране на високите цени на електрическия ток и парното;

–      Прехвърлянето на над 300 млн. лева от бюджета за БЕХолдинг и използването на АЕЦ „Белене”, в т. ч. за комисионни на назовани лица и фирми (през 2006-2007г);

–      Заменките на гори, земи, плажове зад които стоят интересите на депутати, прокурори, бивши министри и олигарси;

–      Предумишления фалит на „Кремиковци”АД извършено от бившето правителство на Тройната коалиция ;

–      Сделката с новите електронни паспорти на българските граждани, силно оскъпени от тайна сделка между премиера на Тройната коалиция и „приятелски” фирми;

–      Приватизационните сделки за крупни държавни фирми, по цени многократно по-малки от тяхната данъчна стойност (БТК, ЕРП-та, Булгартабак и т.н.);

Ако на тези въпроси не бъде даден отговор, изборите няма да доведат до стабилност и до връщане на доверието на българските граждани в Народното събрание.

Четвъртото и най-важно условие е да се приеме спешна икономическа програма за изход от кризата. Проблемът е в това, че индустрията е в колапс, а производителността на труда е много ниска. Страната няма резерви – нито в бюджета, нито в реалния сектор. За да се преодолее кризата са необходими спешни мерки, анализирани в Манифеста предложен на сегашния Конгрес.

ХIIтият Конгрес на БСД-Евролевица предлага да приемем за предстоящите избори като основен лозунг:Икономиката, българи”. Извеждаме на преден план този лозунг, защото:

–      Разполагаме с комплексна и икономическа програма, както за спешни мерки, така и за по-дългосрочно извеждане на страната от стопанския колапс;

–      Смятаме, че икономическата програма и борбата с корупцията са двата основни проблема, около които следва да се разгорят предизборните дебати;

–      Предвиждаме, че ако не се вземат спешни мерки за стабилизиране на икономиката, страната ще изпадне в сложна репресия, която може да продължи 5-6години.

България бе доведена до това състояние от слабоподготвени и корумпирани политици. Време е кризата да бъде спряна. Това ще бъде и основната задача на политическото движения „Българска пролет”- широкото гражданско движение, което БСД-Евролевица ще подкрепи на предстоящите избори.

 

23.02.2013г.                                      ХII Конгрес на БСД-Евролевица

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *