0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

ПРЕДИЗБОРНА ПЛАТФОРМА И ПРОГРАМА ЗА ДЕЙСТВИЕ 2023-2027 г.

/КРАТЪК ВАРИАНТ/

I.

„Българска социалдемокрация – Евролевица“  – партия на свободата, солидарността и социалната справедливост.

 

От създаването на „Българската социалдемокрация – Евролевица“ измина четвърт век. Тя възникна като реакция на отказа на бившата комунистическа партия да се социалдемократизира през 90-те години на миналия век и да приеме ценностите на европейската социалдемокрация. През целия този период „Българска социалдемокрация – Евролевица“ не направи компромис със своите възгледи, не замени в нито едни момент идеите си за власт и постове, не се огъна, когато нейните лидери бяха подложени на репресии и преследване от страна на БСП и ГЕРБ.

През 1996-1998 г., нашата партия се противопостави на масовата приватизация и обезценяването на лева, извършени от правителството на БСП, което в доведе до най-голяма инфлация за целия XX век.

През 1999-2001 г. „Българска социалдемокрация – Евролевица“ обосновано поведе борба срещу хаотичната и неефективна приватизация извършена от правителството на СДС, която завърши с уничтожаването на над 70 на сто от българската индустрия.

През 2001 г. „Българска социалдемокрация – Евролевица“ се противопостави на тезите на Симеон Сакскобургготски, който обеща за 800 дни радикално да подобри живота на българите, а вместо това отслаби държавността и откри пътя на гигантска корупция по високите етажи на властта.

„Българска социалдемокрация – Евролевица“ остана в опозиция и на така нареченатаТройна коалиция“ (2005-2009 г. – БСП, НДСВ, ДПС) и предупреди през множество публични акции и конференции, че корупцията в страната взема застрашителни размери и че властта все повече подчинява прокуратурата и съдебната система.

По време на правителствата на ГЕРБ (2008-2020 г.), „Българска социалдемокрация – Евролевица“ многократно предупреждава, че темповете на растеж на икономиката се забавят и че концентрацията на власт около лидерите на ГЕРБ отблъсква инвеститорите и поражда „ верижна и масова корупция“. В резултат на тази политика, в България се създаде модел на власт абсолютно неприемлив както за българите така и за европейските ни съюзници, за големите компании, носители на техническия прогрес.

Последователната ни борба срещу корупционния модел превърна естествено „Българска социалдемокрация – Евролевица“ в един от главните организаторите на масовите протести срещу правителството на ГЕРБ през 2020 г. Стремежът на партията в тези години бе протестното движение да бъде обединено, за което призовавахме президента на републиката. За съжаление този призив не бе чут, което доведе до фрагментация на опозиционните партии.

„Българска социалдемокрация – Евролевица“ е уникална партия. Тя не е пропускала никога участието си в избори, но заедно с това е единствената , която като цяло отрече политиката на прехода и постепенното превръщане на България  в най- бедната и корумпирана страна в Европа.

Това качество на дълга опозиционност, постави „Българска социалдемокрация – Евролевица“ в особена ситуация. От една страна дългото отсъствие от властта обезсърчи част  от нашите поддръжници. От друга – „Българска социалдемокрация – Евролевица“ остава единствена партия, която съчетава опит и безспорен политически морал. В условията на  тежка криза на политическите партии и на разпадането на някои от тях, в условията на срив на доверието в партиите на статуквото, „Българска социалдемокрация – Евролевица“ се превръща в основен кандидат за новата българска партийна структура.

В тази връзка пред „Българска социалдемокрация – Евролевица“ се поставят няколко ключови задачи:

Първо: „Българска социалдемокрация – Евролевица“ ще следва линия на силно социалдемократическо единение. На изборите през април 2023 г., нашата партия е единствената социалдемокрация, която участва като самостоятелен политически субект. В своите листи ние вече приехме социалдемократически представители от други партии. Смятаме този процес да продължи като същевременно остро се противопоставяме на опитите на БСП да присвояват лицемерно наши символи и идеи.

Второ: Настъпил е моментът да поставим отново и остро въпроса за историята на Българската социалдемокрация. БСП няма никакво право – нито исторически, нито морално да представлява историята на цялото ляво движение и особено историята на последователните социалдемократи – т.н. „широки социалисти“. Вече 30 г. БСП репресира или унижава лидерите на социалдемокрацията, в т.ч. и лидерите на Българската социалдемокрация – Евролевица.

Трето:  „Българска социалдемокрация – Евролевица“ смята да информира Социалистическия интернационал и Партията на европейските социалисти за промените в българската европейска левица. Ние приемаме всички основни документи на европейската социалдемокрация, включително Истанбулската конвенция. Непрекъснатото намаляване на гласовете на БСП ни  задължава да върнем доверието на левия избирател. Категорично отхвърляме репресиите на ръководството на БСП срещу социалисти – членове на Европейския парламент.

Делото на Д. Благоев, Я. Сакъзов, д-р Атанас Москов и Петър Дертлиев е наше дело, наша ценност, наше бъдеще. Ето защо смятаме публикувания днес Манифест  на социалдемократическото движение като неразделна част от нашата предизборна платформа.

 

II.

Отхвърляне на корупционния властови модел създаден от партиите на статуквото (2001-2020 г.)

 

В периода 2001-2020 г. в България бе изграден модел на власт, който се разминава съществено с демократичните европейски ценности. Този модел е главната причина за забавянето на темповете на растежа и за изоставянето на България от другите източноевропейски страни.

Най-важната и отрицателна черта  на този модел е прекомерната концентрация на финансова, политическа и кадрова власт в малка група олигарси и политици. По време на управлението на НДСВ и „Тройната коалиция“ това доведе до мащабна корупция изразяваща се в разпродажбата на безценица на крупни български предприятия на офшорни или партийни фирми. Група новобогаташи и политически лидери завзеха позиции в прокуратурата, следствието и съдебната власт. За няколко години в началото на века бяха извършени над 80 убийства на бизнесмени и представители на силови групировки, кметове, прокурори, съветници на президента. Нормалната конкуренция бе заменена от насилие. Стана традиция престъпленията да остават неразкрити, а доказаните престъпници да получават леки наказания.

При управлението на ГЕРБ, този модел бе доведен до крайност. Постепенно управляващите партии бяха превърнати от политически в икономически субекти, които се занимават с възлагането на държавни поръчки, с разпределение на европейски субсидии, с продажба на държавно имущество. Финансовото могъщество, а не политическите идеи и ценности станаха основния фактор да се печелят избори. След 2010 г. все по-чести станаха случаите на купуване на гласове, което в някои региони достигна до 15-20 на сто от общия брой на гласувалите.

Особено тревожно стана разпределянето и преразпределянето на бизнеси по воля на политическите лидери на ГЕРБ. Това явление се пренесе към кметове и общини на по-ниски нива. Така съществена част от българския бизнес се оказа подчинен и все още е подчинен на отделни партии. Страхът завладя голяма част от българския бизнес. В много случаи прокурори или държавни агенции бяха използвани като наказателна бухалка срещу „непослушни“ бизнесмени. Рекетът, рушветът станаха ежедневие. Различните факти около финансирането на строителството на пътища, хазарта и присвояването на европейски средства, показаха колко дълбоко корупцията е проникнала във високите етажи на българската власт.

 

Всичко това поставя пред партията „Българска социалдемокрация – Евролевица“  като най-важната цел разграждането на сегашния модел на власт, което съдържа следните по-важни задачи:

 • Приемането на законодателни решения, които да спрат контрола на политически партии и лидери върху бизнеса и разпределението на евросубсидии и държавни поръчки;
 • Девизът: „Свобода за българския бизнес и свобода за конкуренцията“ имат основополагащо значение за по-нататъшното развитие на България;
 • Намаляване на субсидиите за политическите партии , които създават не само неравноправие, но и предпоставки за вътрешнопартийна корупция.;
 • Принципни промени в законите, уреждащи държавните поръчки, които гарантират високо ниво на прозрачност и изключват партийно – олигархичната намеса;
 • Използването на опита на скандинавските страни при разпределение на евросубсидии – при силна прозрачност и контрол;
 • Създаване на специализирано звено към АДФИ за остойностяване на публичните активи, като основен контролен орган при продажбата на държавни активи;

 

Всички тези мерки и идеи не само не изключват, но и предполагат разследване на всички големи корупционни сделки с голямо обществено значение. Целта е да се върне доверието на обществото в справедливостта и защитата на публичните фондове.

 

Най-важен принцип при разглеждането на корупционния модел от последните години е разделението на властите. Изпълнителна,  парламентарна и съдебна власт са разделени ясно от Конституцията. Но когато едно или друго партийно ръководство поставя под контрол части от прокурорската и съдебна власт, това убива разделението на властта и създава условия за безконтролност, репресии и корупция.

Вече при трети мандат на Главния прокурор, в обществото остават съмнения за използване на прокуратурата за политически поръчки. И в трите случая упреците падат върху главните прокурори. Но истината е, че основният тежък проблем е порочната партийна олигархична система, която се стреми да подчинява прокуратурата с цел прикриване на крупни злоупотреби с държавно имущество и прехвърлянето на гигантски средства в партийни и частни джобове.

 

 

III.

Мир вместо война

 

„Българската социалдемокрация – Евролевица“ е последователна европейска партия.

От самото си създаване в продължение на много години, партията и нейните лидери дадоха много от собствените си усилия за приемане на България в Европейския съюз. В периода 1997-2001г. близките отношения на „Българската социалдемокрация – Евролевица“ с основните европейски лидери, които тогава бяха и лидери на европейски социалдемократически партии, допринесе съществено за ускореното приемане на България в Европейския съюз.

Партията и днес смята, че участието на България в Европейския съюз е правилен исторически избор. Членството ни в НАТО е неизбежно последствие от политиката на Европа в областта на сигурността.

Промените в геополитическата ориентация трябва да се правят изключително внимателно и отговорно. В тази връзка „Българската социалдемокрация – Евролевица“ е категорично против кампанията на някои партии срещу приемането на България в еврозоната. Ние смятаме обратно, че ние трябва пълноценно да се възползваме от възможностите, които ни дава Европейския съюз. Приемането на еврото като национална валута е важно стратегическо решение. Българския лев не бива да се обвързва с нашата националната идентичност. Унищожиха ли Франция, Германия, Италия, Испания или Белгия своята национална идентичност от това, че вече повече от 20 години използват еврото като своя валута. Ние категорично възразяваме срещу опита на някои националистически партии да спекулират с темата и да заблуждават българския народ.

Имаме всички икономически основания да смятаме че, приемането на еврото е добро за страната. Разбира се „Българската социалдемокрация – Евролевица“ не е доволна от практическата работа, която извършват българските правителства, особено през последните пет години, за подготовка на страната им за в Еврозоната. Смятаме нашата програма в тази насока да бъде една от основните ни преимущества в предстоящия 49-ти парламент на Република България.

Централен въпрос на външнополитическата стратегия на България в този момент е отношението на конфликта в Украйна. „Българската социалдемокрация – Евролевица“ смята че българския народ не можеше да остане в страни от помощта, която оказва на десетки хиляди украински граждани. Потвърди се отново историческата традиция, че българите са гостоприемни, особено по отношение на страдащите хора. Така преди повече от сто години, ние помогнахме на арменските бежанци. И по-късно по време на Втората световна война  спасихме по-голямата част на българските евреи, така и сега, когато десетки хиляди украински граждани бягат от ужасите на войната, нашият народ и нашето правителство се притече на помощ. Смятаме обаче, че е дошло време военната риторика и пропаганда да бъдат заменени от стратегия за постигане на мира.

              „Мир вместо война“ е основен наш тезис, основен наш лозунг в предстоящата предизборна кампания. Бъдещото правителство на България от сега нататък следва да се посвети на търсенето на мирно решение. По-нататъшната ескалация на войната между Русия и Украйна е пагубна и опасна. Ескалацията може да доведе до термоядрена война и да пострада цялото човечество. Още повече се потвърди нашата теза, че конфликтът в Украйна е конфликт с геополитически измерения. Той не засяга само съдбата на една страна, а засяга съдбата на цялото човечество. Става дума за новия световен ред и контрола върху основните геополитически процеси в света.

Във връзка с това „Българската социалдемокрация – Евролевица“ се обявява за определяне на национални приоритети, за същността на  Българския национален интерес в този конфликт:

 

 1. Търсенето на възможности за спиране на военните действия на територията на Украйна, като предпоставка за започване на мирни преговори.
 2. Това са мирни преговори не само с участие на Русия и Украйна , но във всички случаи на САЩ и Франция и Германия.
 3. Ние се отнасяме с разбиране и уважение към мирния план на Китайската народна република, който може да бъде използван като основа за постигането на мира.
 4. България е силно заинтересована от постигането на мир по една очевидна причина – нейната територия се намира само на няколко стотин километра от военните действия. За нас Черно море е жизнена артерия за българската търговия и за голяма част от брутния продукт на страната, идващ от туризъм и селско стопанство.
 5. Ето защо България не е заинтересована по нашето черноморско крайбрежие и по цялата източна граница на Европейския съюз да се строят нови „железни завеси“, да се създават нови военни бази. Зоната на Черно море не може да бъде зона на военно противопоставяне или поне трябва да е ясно, че това не е българския интерес. При такава национална кауза, ние трябва да търсим единение около постигането на тези приоритети.

 

IV.

Какво предлагаме на българските избиратели за периода 2023 – 2027г. и по-нататък?

 

 

България вече 10 години е определяна като най-бедната и корумпирана държава в Европа. БВП на глава от населението на България е 3-4 пъти по-малък от развитите европейски страни. Доходите на българските граждани са неколкократно по-ниски от средните за Европа. По всички основни показатели заемаме последно място на континента. За съжаление българските правителства през последните две десетилетия не можаха да използват ефективно присъединяването към Европейския съюз. Те допускаха тежки олигархични зависимости и мащабна корупция. Българската демокрация придоби формален характер и стана заложник на тяснопартийни интереси. Така България остана в крайната периферия на Европа като общо ниво на развитие, извън Шенген и Еврозоната. Отлагането на приема ни в Шенген и Еврозоната е ясен знак за лошото състояние на българския политически елит. Още по-лош знак са обвиненията по акта „Магнитски“ срещу лидери на ГЕРБ, БСП и ДПС. Всички тези проблеми и рискове водят българската нация към огромна, историческа по характер опасност. Ниските доходи, дълговете и липсата на реформи водят до бягство на стотици хиляди български граждани от страната. Икономическата емиграция вече надхвърли 2 млн. души. За последните няколко години българското население е намаляло с нови 500 хил. души. Част от тях са заради високата смъртност и ниската раждаемост, а друга – поради продължаващата емиграция. Българските села, които до скоро бяха гордостта на нацията, все повече се обезлюдяват. През 1990г. България е имала 8.7 млн. души население. Днес то е около 6.5 млн.  души, без да се отчита фактът, че част от тези граждани трайно живеят в чужбина. Ако се запази сегашната тенденция, през 2025г. ние ще бъдем около 6.3. млн. души, а през 2035г. около 5 млн. души при едновременно разко застаряване на населението.

Програмата, която предлага на избирателите си днес партия „БСД – Евролевица“ е програма на мащабна реформа, на мащабна промяна.

Нейните основни цели са, както следва:

 • Увеличаването на темповете на икономически растеж до 5-6% още от края на 2023г.
 • Намаляване на инфлацията до 4-5% до края на 2023г. и до 2% през 2024г.
 • Ежегодно увеличаване на доходите с цел до края на 2027г. като българите да достигнат по доходи (минимална и средна заплата и пенсии) другите източноевропейски страни;
 • Нивото на бюджетен дефицит не надвишава 3%;
 • Последователно намаляване на социалната диференциация (коефициент „Джини“) между бедни и богати до средните за Европа равнища.

 

Големият въпрос е как ще постигнем тези цели? И други наши опоненти и конкуретни си поставят подобни цели. Разликата ни с всички тях е, че ние сме направили подробна финансова обосновка за тяхното постигане. Изработената от нас средносрочна бюджетна макрорамка е в съотвествие с поставените цели. Уникалността на нашата програма е в ускоряването на темповете на икономически растеж чрез 15 Национални стратегичеки проекта. Всеки от тези проекти предполага съответни реформи и собствена финансова осигуреност. Една малка част от тях се основават на средства по Плана на въстановяване и устойчивост. По-голямата част се базират на публично-частно партньорство или преки чужди инвестиции. Степента на конкретност, която сме постигнали и схемите за финансиране са крупен принос на икономическия екип на партия „БСД – Евролевица“.

За нуждите на предизборната платформа представяме кратка информация за разработените от нас Национални стратегически проекти.

 1. Промяна в стратегическата ориентация на селското стопанство – от производител и износител на суровина (главно зърнени култури) в производител и износител на екологични и високоефективни храни. Инвестиционните ни намерения са свързани със създаването на 80-100 малки и средни предприятия за крайни хранителни продукти на пазари в Европа, С. Африка и Близкия изток. Смятаме, че е правилно държавата да се ангажира в подкрепа за българските фермери чрез изкупуване на тяхното производство с цел износ.
 2. Привличане на крупни чужди инвеститори с цел обновяване на железопътния транспорт и в частност БДЖ. Структурни промени в НКЖИ с цел удовлетворяване на европейските стандарти в бранша.
 3. Концентрация на усилията в три стратегически магистрали: „Хемус“, „София- Видин“ и „Русе – Свиленград“. Новото в случая е промяната в начина на финансиране – същество намаляване на държавното финансиране за сметка на публично-частно партньорство.
 4. Изграждане на 4 модерни държавни пристанища с цел увеличване на стокооборота със страните от източна и централна Европа.
 5. Създаване на специална инвестиционна зона в райина на „Марица – Изток“ с цел поетапно преструктуриране на енергийното производство при съхраняването и  увеличаването на броя на работните места.
 6. Довършване на АЕЦ „Белене“ чрез преформатиране на проекта в участие на френски и азиатски компании.
 7. Изграждане на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ с участието на американската компания „Уестингхаус“.
 8. Изграждането до края на 2025г. на 3-4000 мВт фотоволтаици, стимулирано от държавата.
 9. Комплексен проект за преустройство и изграждане на пристранище Варна, изцяло с външно финансиране.
 10. Изграждане на терминал за ж.п. превози „Варна – Русе“ с цел свързване на морските и речните превози.
 11. Цялостен нов проект за обновление на българското образование, пряко свързано с нуждите на икономиката на страната и насочено към реализация на нови работни места, най-вече в сферата на новите технологии.
 12. Определяне на стратегически приоритети на българската наука, които държавата ще подкрепя финансово в периода 2023-2027г.
 13. Създаване на държаване фонд за прилагане на изкуствен интелект в различни сфери на стопанския живот.
 14. Реализация на принципно нов проект за дигитализация на дейността на данъчната агенция и събирането на данъци от всички фирми.
 15. Преустройство на сектор „Здравеопазване“ с цел увеличаването обема на здравни услуги за чужди страни, увеличаване на собствените приходи. Увеличаване на средствата за здравеопазване като процент от бюджета на страната с цел гарантиране на Спешната помощ и на неосигурени и бедни лица.

Декларираме готовност за реализация на 15-те стратегически проекта незабавно след изборите за 49-ти парламент. Готови сме да предложим пакет от законодателни промени и обновена структура на Министерски съвет свързани с реализацията на проектите.

 

Не намираме за правилно да се увеличава данъчното бреме на гражданите и бизнеса, но държим на замяна на плоския данък с прогресивен.

Най-важното е, че реализацията на Националните стратегически проекти води до създаване на средногодишно 20-30 000 нови работни места.

 

 

гр. София

III.2023

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *