0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

2022, Национална Конференция, България – или дълбока и истинска промяна или икономическа, социална и демографска катастрофа.

февруари 26, 2023от Захари Руженов0
20220723122350_MIN_1276-01-300x207

В средата на 2022г. България е в тежка политическа, икономическа и демографска криза. Най-бедната и най-корумпираната страна и най-бързо топящата се нация в Европа – това е краткото и печално определение, което получаваме от всички наши партньори и съюзници. Още по-важна е оценката на българския народ, който все повече се отчуждава от българската политика, все по-малко гласува и все повече напуска страната си. Изоставането на България от другите европейски страни, настъпило през последните 20 години е главната причина за ниските доходи и масовата емиграция на млади хора. За три десетилетия населението на страната е намаляло с 2.2 млн. души.

Днес, това изоставане продължава. Инфлацията е сред най-високите  в Европа. Бедни или в риск от бедност са над половината българи. Големият въпрос е:  Може ли политическата и икономическа криза да бъде преодоляна? Може ли изоставането да спре и България да тръгне по нов път на възходящо развитие, на ускоряване на темповете на растеж, на догонване на другите европейски нации?

 

Ние, българските социалдемократи отговаряме с  „Да!“ на този въпрос. Ние определяме отговора на този въпрос като решаващ, като определящ за политиката на страната в следващите години.

Той не се поставя от ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, защото тези партии доведоха България до днешното изоставане. В периода 1997-2020г. този въпрос не се поставя, и  днес от четирипартийната коалиция, която управлява България през 2022г.. Провалът на тази коалиция  се дължи на липсата на сериозни реформи, на безсилието да се спре кризата и инфлацията, на политическия егоизъм,  който продължава да разделя българите. ГЕРБ управляваше страната 12 години, БСП – 8 години, ДПС има решаващо влияние върху правителствата през последните две десетилетия. Всички те, заедно с днешната четирипартийна коалиция носят отговорност за изоставането на България и за превръщането й в най-бедната и корумпирана страна в Европа.

На този фон, партия „Българска Социалдемокрация – Евролевица“ се откроява като носител на новото и некорумпирано лице на българската политика.

През 2022г. партия „БСД – Евролевица“ навърши 25 години. През тези години ние не направихме никога компромис със съвестта си на европейска лявоцентристка партия. Отказахме да приемем масовата приватизация на БСП и касовата на СДС (1996 – 2001г.). Поведохме тежка битка с корупцията по времето на правителствата на Сергей Станишев (2005-2009г) и на Б. Борисов (2009-2020). Бяхме едни от основните организатори на протестите за промяна на корупционния модел на управление на ГЕРБ през 2020г.

Днес, партия „БСД – Евролевица“ си поставя задачата да се върне в управлението на България с цел да реализира:

–         Принципно нова и неприлагана досега в България „Програма за ускорено икономическо развитие на страната“;

–         Модел за преодоляване на изоставането и достигане на равнището на другите източноевропейски страни по доходи и покупателна способност до края на 2026г.

–         Комплексна реформа на държавните институции с цел постигане на нулева корупция и пълна прозрачност на държавните финанси.

–         Програма за национално помирение и национална консолидация с цел да се преодолеят разделенията на българската нация и се възстанови доверието на гражданите в политическите партии и държавата.

Ние наричаме модела на държавно управление, който предлагаме:

ГОЛЯМАТА ПРОМЯНА

Това е промяна от пасивна държава към държава, която поема отговорността за изграждане на нова индустрия и нова икономика на България.

Това е промяна, която води българската нация към много по-високи цели – преди всичко да преодолее изоставането от другите европейски страни и след това да включи българската нация във високотехнологичните световни нации.

Това е промяна, която съчетава изпреварващия икономически растеж със създаването на десетки хиляди нови и високоплатени работни места.

Това е промяна на политиката на ниски доходи и голяма сив сектор, към политика насочена към стимулиране   висока добавена стойност и високи доходи.

Малката промяна е това, което правеха БСП, ГЕРБ и днешната четворна коалиции. Голямата промяна е отрицание на държавната икономическа и социална политика през последния четвърт век. Голямата промяна означава нова стратегия за ускорено развитие на България.

 

Днешната Национална партийна конференция е призвана да приеме и обогати заложените в Голямата промяна програми и реформи. За да станат те реалност, обаче, е необходимо да се извършват няколко особено важни политически действия:

 

Първо. Органите и ръководството на партията следва да положат максимални усилия за формирането на широка коалиция около Голямата промяна.

Опитът на досегашната четирипартийна коалиция да съвмести напълно противоположни партии се оказа погрешен. Войната в Украйна, казусът със Северна  Македония, спирането на доставките на газ, борбата с инфлацията демонстрираха напълно изключващи се позиции между партиите в коалицията. По тези причини напусна коалицията и партия ИТН. Пълен цинизъм е да се управлява с коалиция, която е принципно и дълбоко разделена по фундаментални въпроси на вътрешната и външната политика. Независимо дали ще се разпадне през юли 2022г. или малко по-късно, такава коалиция не е добра за страната ни.

Ние ще се стремим към коалиция, която е съставена от доказано некорумпирани партии, които не са част от провалите на прехода и които приемат предложения пакет реформи.

Отнасяме се с голяма симпатия към партия „Български възход“, създадена от експремиера Стефан Янев. Намираме сходство и близост с идеите на тази партия. Готови сме да приемем в своите редове всички социалдемократи, чиито партии по различни причини се разпаднаха в последните години. Отворени сме за социалисти и представители на други парламентарни партии, които са разочаровани от тяхната непоследователна политика.

През изминалите 25 години, ние не сме участвали в нито една коалиция със сегашните парламентарни партии. Причина за това са деформациите на българския преход, принизяването и обезличаването на българската държава. Ето защо партия „БСД – Евролевица“ се явява естествен съюзник на всички, които не харесват, които отричат политиката на прехода.

Същевременно ние не смятаме, че обединяващият критерий на една бъдеща коалиция следва да бъде евроатлантическата ориентация. Такъв подход би убил в зародиш битката с корупцията и би бил в полза единствено на ГЕРБ. България не е застрашена от ревизия на своя геополитически курс. Тя е застрашена от слаба държава и корупция по високите етажи на властта.

 

Второ.  Повечето български политически партии днес са или в криза или са нови и поставени в крайно неравноправни условия. Това ни задължава да се обърнем за включване в нашата коалиция на колкото се повече граждански сдружения, а също така сдружения на бизнеса и неправителствени организации.

Привличането на повече граждански структури към нашата кауза е особено важно поради стратегическата цел да върнем доверието и да повишим активността в изборите на всички български граждани. Днес до 60% от българите могат да не гласуват.  Ето защо за нас от специален интерес е най-голямата партия – тази на негласуващите. Там трябва да бъдат концентрирани и най-големите ни усилия.

Сегашните парламентарни партии са символ на най-ниската легитимност в демократичната история на България. От всички българи с право на глас за „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ през 2021г. са гласували около 15%, за ДПС, БСП и ИТН – 6-8%, за „Да, България“ и „Възраждане“ – под 3%.  Толкова ниска легитимост прави властта в България слаба и вторично предизвиква още по-голямо отчуждение.

България има нужда от нови партии и организации и заедно с това от постоянен политически диалог за сплотяване на народа и на политическите сили. Българските социалдемократи се обявяват за открито обсъждане пред народа на всички важни обществени проблеми, за подкрепа на неправителствени организации, които извършват важни обществени дейности, за съвместни действия със синдикалните организации.

Както и досега ще работим близко с Българската православна църква изиграла ключова историческа роля за оцеляването на българската нация и от която очакваме много за сплотяването на гражданството. Политика на отвореност, политика на подадената ръка – ето какво ни е необходимо в момента. Крайната и най-важна цел е да върнем българите към активен политически живот и по този начин да увеличим легитимността на политическото представителство.

Трето. На следващите парламентарни избори ние ще излезем пред нацията с цялостна програма за национално помирение и сплотяване. Тя е подчинена на следните основни цели:

–         Постигане на помирение и търпимост по всички въпроси на сложната българска история.

–         Определението на група въпроси, по които е недопустимо да има междупартийно разделение;

–         Намаляване на социалните пропасти между бедни и богати българи и стимулиране на формирането на средна класа.

–         Насищането на образователния процес с теми и познание за единството на нацията;

–         Определеняето на общонационални цели и проекти задължителни за всички български държавни институции.

 

Четвърто. Убедени сме, че България днес се нуждае от   укрепване на българската европейска левица, на лявото и социално политическо мислене. Според нас е ненормално в България да има десетки десни партии и много слаба левица, представена само от БСП.

За съжаление, през последното десетилетие Българската социалистическа партия доведе левицата до жалко съществуване и най-ниския брой депутати за целия демократичен преход.  Над 1.2 млн. българи заявяват, че са с ляво социално мислене. Въпреки това БСП получи на последните избори под 260 хил. гласа. От друга страна тази  партия активно воюва с други леви и лявоцентристки формации и дори използва срещу техните лидери открити репресивни действия.

Ето защо партия „БСД – Евролевица“ си поставя като стратегическа цел да укрепи лявоцентристкото пространство и да утвърди неговата европейска и социалдемократическа същност. Ние не искаме да воюваме с БСП, но сме категорично против опитите на тази партия да налага монопол върху левите и социални идеи. Смятаме също така, че приемането от БСП на крайно десни възгледи (като „плоския“ данък, например) и допускането на пропаст между бедни и богати в България са крайно неприемливи компромиси за която и да е лява европейска партия. Обезличаването на българската левица продължи особено ярко  по времето на т.нар. „четирипартийна  коалиция“. Съвместното управление с крайнодесни партии нанесе допълнителна вреда на лявото европейско движение в България и на неговия авторитет.

 

Пето. Протестите срещу режима на ГЕРБ през 2020г. бяха насочени преди всичко срещу корупцията и за реформа в съдебната система.

За съжаление, четворната коалиция не направи нищо или почти нищо, което да създаде усещането за обрат в борбата срещу корупцията. Според нас, грешките, които допуснаха и допускат днешните управляващи са принципни:

–         Правителството на К. Петков, и лидерите на БСП и „Да, България“ поставиха ударението върху персоналната смяна на водещи прокурори и съдии, а не върху конкретни корупционни казуси  и доказателствата по тях.

–         Не може да постигне сериозна съдебна реформа като се конфронтират повечето магистрати;

–         Главният проблем на съдебната система са постоянните опити на политическите лидери да се бъркат в нейната работа, да поставят в зависимост съдии и прокурори.

Ние смятаме, че единственият начин да се повиши ефективността на съдебната система е тя да се направи съюзник в тази борба. Според нас най-важното за съдебната реформа е да се извършват сериозни промени в законодателството, които да спрат:

–         Бавното правосъдие;

–         Намесата на политически и бизнес лидери при разследването на делата;

–         Своеволното и корупционно оценяване на държавни поръчки и публични активи;

–         Предумишлени фалити;

–         Укриването от обществеността на важни факти под формата на тайна на следствието;

–         Бягството от отговорност на висши прокурори и съдии при дела с големия обществен интерес.

Шесто. В предстоящата предизборна кампания следва да приемем нов подход в работата с медиите. Не можем повече да разчитаме на благоволението на отделни телевизии и вестници.

По време на президентската кампания през 2021г. нашата президентска двойка зае едно от водещите места. Това обаче бе постигнато при пълно затъмнение от страна на двата водещи телевизионни канала – Нова ТВ и БТВ. Ето защо трябва непрекъснато да търсим пътища да се борим срещу привилегиите на управляващите партии по отношение на субсидии, медии, контрол върху избирателните комисии и т.н.

Задачата, която си поставяме е да компенсираме медийното равновесие с максимална активност в интернет социалните мрежи. Това е първата кампания, в която за нас водещо начало ще бъдат комуникациите през интернет социалните мрежи. Предлагаме да бъде изграден Национален координационен интернет център с поделения в основните областни щабове.

Свикването на нови парламентарни избори е единствения разумен изход от кризата, в която е изпаднала България. Независимо дали ще бъдат през октомври 2022г. или няколко месеца по-късно, изборите са единственият конституционен и демократичен акт за предоляване на кризата. За „БСД – Евролевица“, за нашите коалиционни партньори, за България – това са решаващи избори. Не можем да оставим страната на неспособни управляващи, нито да допуснем връщането на ГЕРБ – СДС на власт.

Пътят е на консолидация на нови и алтернативни политически сили, заставащи зад смели програми от реформи. Или дълбока и Голяма промяна или неминуема икономическа и демографска катастрофа. „Голямата промяна“ е нужна повече от всякога – днес, без отлагане, без компромиси!

 

23.07.2022г.

 

Изпълнителен съвет на

ПП „Българска Социалдемокрация – Евролевица“

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *