0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

2020г., Кои сме ние – Движение ЗАЕДНО за промяна

февруари 26, 2023от Захари Руженов0
13-300x168

Движение ЗАЕДНО за промяна

Кои сме ние?

 

Ние сме университетски преподаватели, представители на средния и дребния бизнес, учители, студенти, пенсионери, представители на науката, изкуството и културата. Не се интересуваме от това, кой коя партия е подкрепял вчера, а какъв е приносът за бъдещата промяна.

Ние представляваме всички, които не са доволни от българския преход, които не са участвали в грабителската приватизация и са имали доблестта да се противопоставят на корупцията по високите етажи на властта.

Ние сме  представители на непарламентарни политически сили и граждански сдружения, които се борят за пълна политическа промяна чрез провеждане на нови парламентарни избори.

Ние отхвърляме политиката на ГЕРБ през последните години, които ни превърнаха в най- бедната и корумпирана страна в Европа.

Ние се различаваме от всички други днешни участници в политическия процес, защото не сме част от грешките на прехода, не сме шоумени, нито подставени протежета на политически субекти.

Ние се гордеем с това, че запазихме независимостта си от олигарси, чужди специални служби или брокери на задкулисието и зависим само от собствените си програми, с които заставаме пред гражданите на България.

Ние сме коалиция от граждани, която поставя над всичко общобългарския интерес, а не интереса на отделни икономически групировки.

 

Нашите основни цели

Движение ЗАЕДНО за промяна си поставя като основна цел за 4-5 годишен период да достигне по основни икономически показатели другите централно и източноевропейски страни.

Въпреки пандемията и очертаващата се рецесия в Европа, ние смятаме за възможно да увеличим темповете на растеж до 5-7% средногодишно за периода 2021-2027 г., като приложим агресивна държавна стратегия за догонващо развитие.

По-високите темпове на растеж ще ни позволяват да увеличим доходите на населението, без да използваме за това нов външен дълг, като достигнем 2000 лв. средна заплата и 750 лева средна пенсия през 2025 г.

Чрез повишаването на темповете на работа и на доходите и чрез Програмата ни за нови работни места смятаме да спрем демографската криза и да възстановим разширеното възпроизводство на населението.

 

Нашата програма за единение на българското общество

Сегашните т.н. “системни” политически партии разединиха българското общество – на фили и фоби, на богати и бедни, на привилегировани и ощетени. Ние искаме не само промяна на това положение, но и да постигнем широко единение на българското общество около общи цели.

Нашата икономическа доктрина предвижда намаляването на социалната диференциация до нивата на другите европейски нива. Ние ще следваме постоянната политика на формиране на стабилна средна класа и намаляване на дела на бедните от 30% днес до 10-12% през 2025г.

Ние категорично отхвърляме сегашното изкуствено разделение на партиите по критериите от годините около Втората световна война. Това прави сегашните парламентарни партии демодирани и неефективни. Ще следваме линия на национално помирение за историята и за единение на политическото представителство около програми за възходящо развитие на нацията.

Ето защо ,,ЗАЕДНО‘‘ е призив за обединение на гражданите около обща програма, за формирането на широка програмна коалиция. Това е коренно различен подход от всички други политически формации, които се готвят за участие в следващите парламентарни избори.

 

 

Нашата нова икономическа доктрина

Безспорен факт е, че Движение  ЗАЕДНО за промяна разполага с най-силния екип от макроикономисти в страната. Под тяхно експертно ръководство вече е създадена Нова икономическа доктрина за ускорено развитие на страната. Тя се отличава не само от  десет годишното управление на ГЕРБ,  но и от управлението на предишните правителства на БСП, СДС и НДСВ. Това е Програма за завършване на проваления български преход и за нов технологичен и социален прогрес на българската нация. Нейните отличителни черти са:

–         Агресивна фискална политика на държавата при спазване на монетарната стабилност;

–         Програма за съществено повишаване на добавената стойност в българската икономика, чрез публично-частно партньорство и използване на т.нар. „нишова стратегия“.

–         Изграждане на нови ( или обновени) сектори на икономиката,  с цел излизането им на европейските и световни пазари, чрез реформиране на селското стопанство, производство на екологични храни и нови инвестиции в индустрията и енергетиката;

–         Реализация на няколко десетки стратегически национални проекти, сами по себе си позволяват да се ускорят темповете на икономически растеж;

–         Пълна дигитализация на публичните услуги;

–         Радикална реформа на данъчната система;

–         Стимулиране на малкия и среден бизнес чрез въвеждането на единен патентен данък;

–         Увеличаване –  от 6 – 10 пъти на преките чуждестранни инвестиции, главно чрез националните стратегически проекти;

–         Нови законодателни решения в защита на бизнеса от политически и партийни посегателства, а също така и от предумишлени фалити.

За първи път в нашата нова история на българските граждани се предлага цялостна икономическа програма за ускорен растеж, модернизация и водещи мултинационални компании.

 

 

Нашето виждане за реформи в социалната сфера, наука, култура и спорт

Увеличаването темповете на растеж до 5-7% е решаващо условие за повишаването на доходите и развитието на социалната сфера.

През последните две десетилетия цялата социална сфера бе системно недофинансирана. Здравеопазването, образованието, културата, спортът се оказаха жертви на една късогледа политика на трите правителства на ГЕРБ. Недостигът на средства в здравеопазването и емиграцията на десетки хиляди лекари и сестри станаха основна причина за кризата Ковид-19 през есента на 2020 г. Организационната криза по време на пандемията бе причинена от несвоевременното снабдяване с лекарства и оборудване, липсата на достатъчно лекари и сестри и прехвърлянето на отговорност от правителството на местните власти.

Поради недостатъчни средства изостанаха средното и висшето образование. Ние възнамеряваме не само да увеличим средствата за здравеопазване и образование, но и да извършим дълбоки реформи, насочени към тяхното модернизиране.

Няколкократно смятаме да увеличим разходите за научни изследвания, да повишим ролята на университетите  за реализация на националните стратегически проекти.

Убедени сме,че бюджетите за култура и спорт, които досега бяха на комично ниско равнище следва да се удвоят и да се развиват изпреварващо. Във всички социални сфери възнамеряваме рязко да увеличим бюджетните разходи, при едновременно развитие на публично-частното партньорство в изброени сектори и ниши.

Национален координационен съвет

на Движение Заедно за промяна

Икономически екип на движението

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *