0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

2019, ЕП, Движение „Заедно“ – ДОКЛАД на антикорупционната комисия към Движение „ЗАЕДНО“ “Няма място за компромис”

февруари 26, 2023от Захари Руженов0
Untitled design (78)

ДОКЛАД

на антикорупционната комисия към Движение „ЗАЕДНО“

 

 

Няма място за компромис

Втората национална конференция на

Движение „ЗАЕДНО“

 

Сегашната българска власт е синоним на тежка корупция, свързана с висшите органи на властта. Това личи от всички последни доклади на европейските институции, на Държавния департамент на САЩ, на редица неправителствени организации. В доклад на Европейския свободен алианс се посочва, че България губи годишно над 11 млрд. евро или 14% от брутния си вътрешен продукт. Това е близо два пъти повече от целия бюджет за социални разходи. Според друго проучване на Евростат 48% от българите смятат, че корупцията се е повишила през последните три години, а други 27%, че е останала непроменена.

Само преди два дни – на 15.03.2019 г., Държавният департамент на САЩ публикува своя 43-ти годишен доклад за състоянието на човешките права по света. Според него „корупцията, неефективната система и липсата на отчетност продължават да бъдат основни проблеми в България“. Държавният департамент изразява сериозно безпокойство от корпоративния и политическия натиск върху медиите и съдебната система.

Високото ниво на корупция по висшите етажи на властта е основна причина България да не бъде приета в Шенген, да губим чужди инвестиции, да бъдем заобиколени при строителството на големи инфраструктурни проекти. Издаването на български паспорти на престъпници, представени за лица с български произход, отекна в европейските медии. Разкриването на няколко фабрики за нелегални цигари, корупцията в ТЕЛК и НОИ, фалшификацията на шофьорските книжки, злоупотребите с еврофондовете, арестите на кметовете – всичко това говори за масова корупция на държавната администрация, покровителствена от най-високите етажи на властта.

Наглостта на правителството на ГЕРБ да отрича корупцията по-високите етажи на властта става все по-безсмислена. Крайно неприятно впечатление прави и позицията на ръководството на БСП, която няма силата да разкрие тежката корупция по време на своето управление. Получава се парадокс – и управляващи, и опозиция прикриват определени сделки. Разполагаме с факти, че лидери на двете основни партии се договарят „да не си вадят кирливите ризи“България не може да продължи пътя си напред, ако не се пребори с корупцията по висшите етажи на властта и ако не отстрани от управлението всички корумпирани политици и администратори.

Ето защо Комисията „Антикорупция“ на Движение „ЗАЕДНО“ настоява Главният прокурор, Специализираната прокуратура и следствието да започнат незабавно разследване на сигнали за корупционни сделки и действия, които особено тежко са увредили обществения интерес, в това число бюджетът на страната и интересите на данъкоплатците. Така ще отговорим и на критиките на Европейската комисия, че „българските разследващи органи пренебрегват сигнали и не разследват тежки корупционни практики, засягащи най-високите етажи на власт”.

Ние настояваме:

1. Да се разкрият имената на тези български политици, магистрати, социолози и висши съветници, които са получавали суми от фалиралата Корпоративна търговска банка.

Според наши сведения става дума за милиони левове, раздавани от фалиралата банка на лица от висшия политически елит на държавата, в това число на техни роднини. В крайна сметка тези корупционни „дарения“, помощи или необезпечени кредити бяха платени от българските граждани.

2. Да се разследва продажбата на офшорка от правителството на Симеон Сакскобургготски на една от най-крупните български фирми – Българската телекомуникационна компания.

Според наши анализи, загубата за бюджета от тези сделки е над 1,5 млрд. лв. Цялата група политици и техни приближени, получили от тази сделка гигантски комисиони, включително чрез няколкократна препродажба на активи.

3. Настояваме да се поднови разследването за заменките на земи и гори от правителството на Сергей Станишев, в нарушение на европейските правила и норми, нанесло на държавата милиарди загуби.

Настояваме да се разследват не само бенефициентите, но и политиците, организирали т.нар. “заменки”. Загубата за бюджета от тези „подаръци“ се изчислява за над 2 млрд. лв.

4. Невъзможно е повече да се отлага разследването на сделката за продажбата на „Булгартабак“, чиято приватизация е наблюдавана от специалните служби на няколко страни.

Обръщаме внимание на сигналите, че зад тази сделка, преминала през няколкократни продажби и финално купена  от офшорка в Лихтенщайн стоят български политици и бизнесмени. Загубата за бюджета е не по-малко от 500 млн. лв., а целият сектор за производство на цигари е закрит.

5. Настояваме да се разследват и публично да се оповестяват факти около изразходваните средства и последвалото спиране на строителството на АЕЦ „Белене“.

По данни на нашата комисия, похарчените гигантски средства са постъпили в частни джобове без съответните договорни основания.

6. Подкрепяме исканията за разследване на качеството и разходите при изграждането на магистрали и пътища с европейски средства.

Ние смятаме, че сигналите за крупни злоупотреби в този сектор не могат да останат без последствия. Ако ние, вътре в България не разкрием истината за този въпрос, ще трябва да платим висока цена от разследването на европейските институции, които вече са сезирани от български депутати.

7. Настояваме да се разследват всички ремонтни в Националната компания „Железопътна инфраструктура“, особено в периода 2010-2015 г.

Сигналите, които нашата комисия има говорят за крупни злоупотреби, за възлагане на гигантски поръчки, без търг и конкурс за източването на огромни бюджетни средства и средства на БДЖ, която е спонсорирана от бюджета.

8. Настояваме да се разследват сигналите за многомилионни плащания към частни лица в Барселона, Испания, в което е замесено името на сегашния български премиер.

Смятаме, че без изчистването на този въпрос, авторитетът на страната още повече ще пострада.

9. Според изказване на премиера на страната, той е спрял проекта „Южен поток“ поради груби нарушения на своите предшественици от „Тройната коалиция“ и нарушения на европейските правила и директиви.

Настояваме, имената на виновниците да бъдат публикувани, а действията им разследвани от компетентните органи.

Това са само малка част от множеството сигнали, за които се отказва разследване и което вреди силно на международния авторитет на България. Ние ще отнесем тези случаи до Главния прокурор, до Специализираната прокуратура, до европейските разследващи органи, ще предоставим данните, с които разполагаме. Не само ние, целият български народ не може повече да търпи корупцията по висшите етажи на българската власт. Тя задържа цялостно нашето развитие!

Наистина, няма място за повече компромиси!

 

 

гр. София                                                       Движение „ЗАЕДНО“

17.03.2019 г.

 

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *