0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

2016, НПК, Декларация „BREXIT” във връзка с референдума за членство на Великобритания в Европейския съюз

февруари 26, 2023от Захари Руженов0

Национална партийна конференция на партия Българска социалдемокрация – Евролевица

Декларация „BREXIT” във връзка с референдума за членство на Великобритания в Европейския съюз

 

Решението на гражданите на Великобритания за напускането на Европейския съюз е несъмнено тежък удар за Европа. То прави нашия съюз по-слаб и създава предпоставки и опасности за години напред. Същевременно ние не можем да пренебрегнем гласa на мнозинството от британските граждани. Необходимо е спокойно и трезво да приемем решението на референдума, да изведем най-важните поуки от него и предприемем съответните действия.

 

  1. Напускането на Европейския съюз от страна на Великобритания ни задължава да подчертаем още по-силно привързаността на България към Европейския съюз и стремежа й за още по-тясна и близка европейска интеграция. Такава позиция на България е необходима, за да не се постигне ефекта на доминото от напускането на Великобритания.
  2. С излизането на Великобритания от Европейския съюз, се променят условията за приобщаването ни към „Шенген“ и „Еврозоната“. Българските социалдемократи се обявяват за задълбочаване на общоевропейския интеграционен процес в рамките на Еврозоната и на другите членки на Европейския съюз, които желаят да се присъединят към нея.
  3. Предупреждаваме за опасността от разделяне на Европа на „две“ или „три“ скорости. Намираме, че подобна перспектива, може да доведе до необратимо разпадане на Европейския съюз.
  4. Намираме за правилно българското правителство и представителите ни в Европейските институции, да посочат открито грешките на Европа, които накараха милиони Британски граждани да гласуват за BREXIT. Сред тези грешки трябва да бъдат посочени неолибералибералният подход към развитието на Източноевропейските държави и свързаното с него разрушаване на голяма част от икономиката на нови страни членки. Това принуди десетки милиони източноевропейци да се насочат в търсене на препитание към Западна Европа, напрегна нейните социални системи и провокира разбираемо недоволство сред нейните граждани. Още по-голяма грешка се оказа либералната политика по повод на масовата емиграция от Близкия Изток и Африка. В условията на терористични заплахи, разрушени държавни структури в редица страни от Близкия Изток и Африка, подобна политика  се възприема от гражданите на Европа като необмислена и пагубна за основните европейски ценности.
  5. Недоволството в Европа от погрешни политически решения доведе до поява на националистически и ксенофобски политически партии и движения. Ние, българските социалдемократи, предупреждаваме, че ако не бъдат взети мерки, подобни тенденции могат да доведат до окончателно и безвъзвратно разпадане на Европейския съюз. За България това е нежелана и опасна перспектива.

Във връзка с всичко гореизложено, Националната конференция на партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“, обръща внимание на пасивността и ниския авторитет на българската външна политика, включително по въпроси, които засягат непосредствено националните интереси на България. Не малко български политици се държат като PR агенти на чужди посолства, което придава конюнктурност  на позициите на страната. България силно се нуждае от ясно и последователно отстояване на своите позиции:

–            За задълбочаване на общоевропейската интеграция;

–            За мир и добросъседство на балканите и черноморския регион;

–            За недопускане на Европа на различни скорости и поставяне на новите членки на Европейския съюз, в това число и България в периферията на Европейските финанси и инвестиции.

Както винаги в своята двадесет и три годишна история, българската Евролевица ще следва неотклонно своята политика за запазване и развитие на европейските ценности.

 

 

 

София                                                                                                                               25.06.2016г.

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *