0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

2015, Отворено писмо до организациите-членки на ПЕС

февруари 26, 2023от Захари Руженов0

 

До организациите членове на ПЕС

 

До членовете на групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент

 

 

Отворено писмо

 

Делегатите на ХIII-тия конгрес на партия “Българска социалдемокрация” се обръщат към Вас като към съмишленици, които споделят същите ценности – свобода на личността, демокрация, равенство и справедливост. Същите тези ценности в съвременна България доста дълго време са потъпквани и поставени под въпрос – факт, които ние делегатите на XIII-тия Конгрес на партия “Българска социалдемокрация” изпитваме и като личности и като партия.

 

В началото на 90-те години на България й предстоеше да извърви труден преход към своето демократично управление и изграждане на институциите си.  В тези важни моменти за страната нашата партия не се поколеба да направи проевропейски избор  и да избере посока, която предвижда включване на България в структурите на Европейския съюз и Атлантическия алианс. Ние бяхме зад нашите избиратели носителите на модерното ляво – независимо от неясни номенклатурни вътрешно партийни връзки. Лявото, което ясно и непоколебимо отстоява нашите общи ценности в българското общество – демокрация, свобода на личността, равенство и справедливост.

 

Нестабилната политическа обстановка на прехода постави БСД в положението на извънпарламентарна политическа сила в началото на 21 век. Нормална политическа ситуация, в която може да бъде поставена всяка една партия при провеждането на избори. Нали това е смисълът от провеждането на демократичен вот – да се установява и доказва на определен период от време различно мнозинство и малцинство в парламента и извън него. Изборите трябва да стимулират политическите партии, да доказват своите политически визии и програми, да потвърждават ползвания от тях кредит на доверие.

 

В началото на 21 век в България се установи политически режим, воден  от различни партии – леви – в лицето на бившата комунистическа партия – БКП  (БСП), центристки, либерални и десни, чиято единствена управленска цел е властта сама по себе си. Властта започна да бъде пазена за определена политическа клика и всеки друг политически субект, заявил открито политически послания, трябваше да бъде отстранен с всички възможни средства.  Ценностите останаха на книга, изписани с големи букви по политическите документи, но никога не бяха въведени като принципи на управлението.  Демократичният процес на политически избори започна да изпълнява ролята на параван – опит, който България има и в не чак толкова далечната ни комунистическа история. Изборите се превърнаха в инструмент за купуване и продаване на гласове, с цел да се потвърди статуквото. Но това не бе най-страшната проява на потъпканите ценности – много по-притеснително бе потъпкването на свободата на личността и медиите, отнемане на равното право на участие в изборите, лишаването от правото на справедливост.

 

През 2007 година срещу лидера на партия “Българска социалдемокрация” бе проведена масова медийна кампания, която завърши със скалъпени обвинения в престъпления. За нас няма съмнение, че тогавашния премиер Сергей Станишев е сред непосредствените подстрекатели и организатори. Цялата кампания имаше ясни политически послания – ние не искаме да има втора силна политическа сила, представител на лявото в страната и в парламента. Обвиненията, повдигнати срещу Александър Томов, бяха възложени и организирани от бивши служители на комунистическата „Държавна сигурност“ до 17 февруари 2015 година, когато съдът ги обяви за несъстоятелни и призна г-н А. Томов за невинен по всички повдигнати му обвинения. Справедливостта възтържествува 7 години по-късно – на обществото бе казано, че тези обвинения не са истина. Същевременно Ви напомняме, че обвиненията срещу г-н А. Томов бяха използвани от БСП на заседанието на Социнтерна в Атина, през лятото на 2011г. като аргумент за спиране на нашето членство в Социнтерна.

Обвинителите, скалъпили обвинението и извлекли политически дивиденти от създадената ситуация – остават скрити и безнаказани. Това е и главната причина да се обърнем към Вас –  организациите членове на ПЕС и депутатите от групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент. Притеснителен е фактът, когато властта се цели само заради самата власт, а държавата се управлява само с цел опазването на властта между определена група хора, главно заради тяхна лична облага с помощта на всички възможни средства в една пост-комунистическа държава като България. Но далеч по озадачаващ факт е представители  на западноевропейски леви политически сили – символ за нас на демократичния политически процес с традиции да подкрепят подобни режими само защото те са настоящите носители на властта.  За нас е неразбираемо как западни демократични политически институции подкрепят подобни политически лидери и ги овластяват.

Та нали действията и бездействията на такива провалени политически фигури неизбежно ерозират политическия облик и на европейската социалдемократическа левица!

Целта на нашето отворено писмо е да предизвика отворен и справедлив политически дебат и да се разгледа случая от Комисията по етика към ПЕС и Прогресивния алианс.

Ние, делегатите на XIII-тия  Конгрес на “Българска социалдемокрация”, не сме съд, но искаме да се възползваме от правото си на граждани и леви избиратели и да потърсим сметка на Сергей Станишев за множеството злоупотреби с властта, които са се случили докато той е бил премиер на страната. Искаме българският съд да отсъди справедливо спрямо повдигнатите му обвинения! Нека всички ние бъдем равни пред закона!

 

София

22.03.2015г.

С уважение,

 

Делегатите на XIII-тия  конгрес на партия “Българска социалдемокрация”

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *