0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

2015, Нац. партийна конференция – 18.07 – Политическа декларация

февруари 26, 2023от Захари Руженов0

„Без реформи и политическа промяна,

ще стигнем до криза“

(политическа декларация на партия БСД-Евролевица)

Същността на политическата програма на кабинета „Борисов” бе извършването на мащабни реформи в икономиката, съдебната власт, пенсионната система, здравеопазването и т.н. И за управляващите, и за гражданите, и за нашите европейски партньори е ясно, че България не може да продължи напред, ако не извърши дълбоки и всеобхватни реформи. Не случайно Европейската комисия е разтревожена от „сериозните икономически дисбаланси на страната”. Водещи американски агенции определят българската демокрация като „нестабилна”. Медиите ни са в графата „полусвободни”. Страната ни продължава да се определя като най-бедната в Европа, а политическия елит като корумпиран.

За съжаление почти година след падането на кабинета „Орешарски”, реформите или се отлагат или въобще не се случват. За есента е отложена съдебната реформа. Промените в здравеопазването и пенсионното осигуряване са блокирани от противоречия в управляващата коалиция. Реформата в енергетиката се ограничи до неясно повишаване на цените на тока, което се отлага за след изборите.

Липсата на реформи се отразява негативно на икономическия растеж. Чуждите инвестиции са на опасно ниско ниво. Доходите остават в пъти по-ниски от тези в Европа, което принуждава хиляди млади хора да напускат страната. Протестите на работници и работодатели, на полицаи и недоволни от битовата престъпност са ясни знаци за растящо недоволство. Ако не се направи завой в политиката, България може да изпита неприятни кризисни явления.

Изводът на Евролевицата е категоричен: главна причина за блокирането на реформите е липсата на дори минимално единство в управляващата коалиция. Вижданията на Реформаторския блок по редица ключови въпроси се разминават с тези на ГЕРБ. Патриотичният съюз отправя ултимативни искания. АБВ чрез своя лидер иска оставките на цяла група министри, което прави комично самото му участие в правителството.

Още по-лошо, че в страната няма нормална и авторитетна опозиция. БСП продължава да тъне в политически противоречия и да се страхува да каже истината за провалите си в близкото минало.

Ако не се направи нещо в политическия, включително в левия център, България ще продължи да бъде „нестабилна демокрация”. Това е основанието Българската Евролевица да се върне в политическия живот на страната. БСД – Евролевица вече 20 години отхвърля модела на преход. Това дава моралното право да заемем водещи позиции в политическия живот на страната. Нека напомним, че от 1993г. насам нашата партия се противопоставя на основните политики на прехода: масовата и касовата приватизация; ликвидацията на над 2500 предприятия; банковата криза от 1997г. и фалита на КТБ; заменките на гори и земи; енергийната политика; модела на здравна реформа и т.н.

Всички знаете, че вече седем години наши лидери бяха подложени на политически, прокурорски и административни репресии. Въпреки, че излязохме с чест от тези битки, сме длъжни да подчертаем, че това направи невъзможно участието на партията в политическия живот през последните 10г. Сега, когато всички разбраха същността на политическо-прокурорската репресия, ние искаме да благодарим на тези, които останаха верни на нашите идеали, които не се уплашихте от натиска и преследването ни.

Приятно ни е да съобщим пред Националната конференция, че след конгреса през март в партията се завърнаха или се присъединиха няколко десетки хиляди души. Това е основата, за да се явим на предстоящите местни избори във всички области и в над 150 общини. Целите, които си поставяме са следните:

Първо. Да възстановим в цялата страна структурите на БСД-Евролевица и ги подготвим за следващите парламентарни избори.

Второ: Да създадем европейска и евроатлантическа алтернатива в лявото политическо пространство, която отрицание на идеално обърканата политика на БСП и на нейните повече от 10 години изборни загуби.

Трето: Да изпълним изборните листи в маскимален брой общини;

Четвърто: Да представим на обществеността своето партийно виждане за най-важните реформи в страната.

Изпълнителното ръководство на БСД-Евролевица е убедено, че през 2015-2016г. България се нуждае от всеобхватна политическа промяна. Все по-очевидна става необходимостта от предсрочни парламентарни избори през 2016г. Сегашната правителствена Коалиция не може да предложи в този вид и да извърши задължителните за страната реформи.

Поради всичко това ние смятане, че България е изправена пред мащабна политическа промяна. Това го искат гражданите, които им омръзна от фалш и измами, от ниски доходи и псевдореформи. Това го искат и нашите съюзници и партньори, които искат стабилна и просперираща България.

18.07.2015                                                                                          гр. София

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *