0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

Проф. Александър Томов за инфлацията в България

ПРОФ, АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ ГОВОРИ ЗА ИНФЛАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ

 

Продължаваме разговора с инфлацията, най-важния проблем, който в момента съществува и от който се вълнуват българските граждани. Между впрочем да кажа, че не е вярно това, което се говори, че инфлацията в България е 16-17%. Ако вземете тази малка кошница от хранителни продукти, която засяга всеки български гражданин, без изключение, инфлацията е над 30%.

Пълна лъжа е, че миналата година, парите, които са раздадени, за минимални заплати, за учители, за държавна администрация, че те покриват инфлацията. Не, не я покриват, инфлацията на малката кошница убива целия този прираст, който миналата година беше раздаден, без да се мисли много, популистки, без секторен анализ, без социално-структурен анализ. Слабостта в управлението се превръща в крайна сметка в беда за всички. Но нека да ви кажа другия начин, централно стратегическия начин, чрез който инфлацията може да бъде притискана. Ако ви е имате два базови подхода – ако увеличавате лихвения процент, вие оскъпявате цената на парите.

Ако вие по този начин потискате производството, свивате потреблението – да това е може би най-неприятния, но и най-ефективния начин да се убие инфлацията. Най-големия убиец на инфлацията се нарича рецесия, или когато две, тримесечия подред, вие имате отрицателен растеж.

Спрете растежа, оскъпете парите, приберете парите в банките, увеличете доходите на банките до небето, вземете парите от хората, принудете ги да си ги държат вкъщи, и вие ще намалите инфлацията, за сметка на растежа, на развитието, за сметка на прираста на брутен вътрешен продукт. Това стана и миналата година, намалиха капиталните вложения, спряха строителството на магистрали и казват: „ Охоо, ние направихме нещо добро“. Това не е добро. Има втори начин – най-добрият, най-умният начин – да увеличите в такива условия темповете на растеж.

Ако вие можете да качите прираста на  брутния вътрешен продукт, вие можете да намалите корупцията и харченето безобразно на пари. Тогава какво се получава – вие увеличавате масата на стоките, пряко и косвено и тази маса се среща със същото количество пари в населението. Автоматически, това потиска инфлацията, чрез растеж.

Това е най-трудното. Част от успеха на правителството на Байдън, който не успя да спре инфлацията, но я сви, потисна я, доведе я до някакви си 6-8%. Това стана с този голям план с 350 милиарда долара, който фактически беше план за инвестиции. По този начин, аз като лидер на Българска Социалдемокрация, ние възнамеряваме разбира се, в по-малки размери да потиснем инфлацията, още в близките месеци. Не говоря само за тази, отвън която спада, поради някакви причини, а по принцип, стратегически. Така че, гледайте нашата програма, програмата на Българска Социалдемокрация Евролевица. Заслужава си!

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *