0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

Отзвук 18 април 2024г. Обръщение за коалиционно обединение. Призив към граждани, неправителствени организации и извън парламентарно представени партии!

Уважаеми дами и господа,

Драги сънародници,

Братя и сестри българи,

        България за пореден път изпадна в политическа криза. Чрез погрешни кадрови решения, интриги и предателства, масовите искания на българските граждани от протестите през 2020 г. бяха забравени. Въпреки категоричните обещания за сваляне на ГЕРБ и Бойко Борисов, циниците от ПП-ДБ ги върнаха на власт. Кризата на досегашните управляващи не подмина и опозиционните партии.

       Така на практика политиката, която превърна България в най-бедната страна в Европа, а българската нация в една от най-бързо изчезващите нации в света, ще продължи. За съжаление, сред партиите в сегашния български парламент, който се отличаваше с груби скандали и най-нисък рейтинг, българските граждани не виждат алтернатива на управлението на ГЕРБ и ПП-ДБ.

       БСП за България преживява сложна и тежка вътрешна криза, свързана с исканията на новото движение “Бузлуджа” за промяна на лидера и ръководството на партията.

     ДПС има постоянна претенция за власт, без да предлага конкретна програма за страната, опирайки се на твърдия си електорат.

      “Има такъв народ”, за съжаление, държи да се яви самостоятелно на предстоящите избори, като очевидно извежда като приоритет собственото си развитие, а не проблемите на страната.

       Партия “Възраждане”, която заемаше досега най-ярка опозиционна позиция, за съжаление, поддържа позиции, които са несъвместими с нашето европейско членство и с приемането на еврото като наша валута.

     Всичко това ясно показва, че ако не се появят нови политически субекти, най-вероятно след поредните парламентарни избори на 9-ти юни, ГЕРБ отново ще бъде първа политическа сила, начело с Бойко Борисов. Много е възможно и да формират съвместно мнозинство заедно с ДПС и някои по-малки групи. Такава перспектива ще задълбочи кризата в страната, ще докаже, че българският народ не може вече 20 г. да излъчи силна алтернатива, да преодолее изоставането си, да спре корупцията и да постигне истинска промяна.

    Това е причината да се обърнем към всички съществуващи извънпарламентарни партии, към всички неправителствени организации, към нашите съграждани с призив за формиране на широка Национална по характер предизборна коалиция.

        Става дума за нов политически субект, основан не върху затворени партийни интереси, а върху максимално широка социална основа. Причината за този организационен подход е кризата на доверието във всички политически партии и свързаното с това ниско доверие. Сегашните парламентарни партии са с най-ниска легитимност в цяла Европа. Най-големите две от тях са получили едва около 10 на сто от имащите право на глас, а останалите между 2 и 6 на сто.

          Нашата цел е да формираме единен предизборен политически субект, който отхвърля партийните механизми на сегашните парламентарни партии, които трайно отчуждиха българското население от политиката и които работят главно за своите партийни босове и за олигарсите, които ги финансират. 

          Във връзка с това, ние предлагаме на своите настоящи и потенциални партньори следните принципи за изграждане на Национална коалиция:

          Първо: Нито една партия, гражданска организация или отделен лидер да няма неограничена власт и извънредни правомощия при вземането на решения.

          Второ: Всички кандидати за народни представители и за евродепутати да бъдат издигнати на базата на техния реален обществен авторитет, постигнат досега в сферата на образованието, здравеопазването, бизнеса, армията, службите за сигурност, културата, спорта и т.н.

Трето: Решенията за издигане на кандидатите на Националната коалиция да се вземат след широко обсъждане, от Националния и 31 те местни инициативни комитети. Коалицията ще стимулира гласуването чрез индивидуални преференции в съответствие с Изборния кодекс.

Четвърто: Националната коалиция няма да се основава на тясна идеологическа платформа или на оста ляво-дясно. Нейната обединителна платформа са основните програмни цели заложени в Манифеста предложен на сегашната конференция. 

Пето: Сред тези цели няколко открояват нейния политически облик:

  • дълбока реформа на съдебната система и на политическата система, гарантираща разделението на властите и изключваща контрола на партийните босове върху прокурори, съдии и медии
  • намаляване на социалната диференциация в българското общество и изграждането на стабилна и динамична средна класа;
  • ускорено сближаване на доходите на българските граждани с тези на гражданите на другите източноевропейски страни, а след 2030 г. и с доходите в Западна Европа;
  • постоянно поддържане на политика на изпреварващ икономически растеж с цел договаряне на другите европейски страни;
  • обвързване на българското образование със стратегическите нужди на икономиката;
  • гарантирано прилагане на чл. 52 от Конституцията чрез осигуряване на профилактика и лечение на всички български граждани;
  • постигане на всички параметри за приемане на страната в Еврозоната не по-късно от края на 2025 г.;
  •   приемане на принципно нова демографска стратегия, чиито основни елементи са увеличаване на раждаемостта и на продължителността на живота на българските граждани.

          Ние сме готови за дискусия с всички други партии по тези и други програмни цели. Същевременно гражданите на България следва да знаят, че с изключение на партия “Възраждане”, всички други парламентарни партии имат своя “принос” към изоставянето на България и са причина за сегашната политическа, социална, демографска и икономическа криза. Тези партии следва да престанат да си прехвърлят отговорността и да признаят честно грешките на своето управление. 

          Като се обръщаме с призив и покана към всички извънпарламентарни партии за формиране на принципно нова Национална коалиция за истинска промяна, ние съзнаваме, че някои са свързани с интересите и устройването на своите лидери. Ние нямаме подобни интереси. Нашите действия са мотивирани от целта ни да изправим България, да върнем доверието на гражданите в тяхната държава и нейните лидери!

Напред България! Напред българи!

Инициативен комитет

 

Проф. Александър Томов, проф.  Гарабед Минасян, проф. Лъчезар Аврамов, проф. Ганчо Ганчев, доц. Диан Гешев, доц. Радослав Радославов,Чавдар Герасимов, Герасим Герасимов, Стефан Попов, Николай Милев, Николай Николов, Цветко Попов, Анита Дамянова, Деница Желева, Йоана Янева, Димитър Александров, Владислав Николов, Нина Антова, Велимира Димитрова, Йордан Яков, Захари Руженов, Весела Стефанова, Наталия Тукусер, Димитър Митев, Силвия Чернева, Васил Младенов, Александър Гарибов, Георги Апостолов, Емил Лилов, Йордан Чипев, Йордан Яков, Младен Ризов, Никола Вучев, Борислав Неделков, Георги Минков, Катя Ангелова, Петър Каленов, Данаил Дамянов, Дарина Велкова, Иванка Благоева, Николай Къркеланов, Ралица Луканова, Станимир Цоцов, Теодора Маврова, Цено Велчев, Цветан Цанков – и още 260 имена на участници в Националната конференция.

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *