0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

Отзвук 17 април 2024г. Манифест за истинска промяна. „По-силна и горда България в по-силна и солидарна Европа“

Манифест за истинска промяна

„По-силна и горда България в по-силна и солидарна Европа“

Скъпи сънародници, братя и сестри!

Всички ние сме наследници на десетки поколения българи, които формираха и съхраниха българската нация през изминалите тринадесет века. В най-сложни исторически условия, предците ни опазиха българската държава, нашата писменост, език и култура.

Днес българската нация е изправена пред нова голяма опасност. Авторитетни чужди анализатори я включиха в групата на най-бързо умиращи нации в света. За годините на така наречения преход нашето население намаля от 9 млн. на 6 млн. Смъртността се увеличи рязко. Раждаемостта падна до най-ниската си точка за всички времена. Продължителността на живота у нас се понижи до 74 г. при 81 г. за Европейския съюз. 

 Тази драматична ситуация е породена от икономическото изоставане на страната през последните 15 години, но също така от безличното управление на ГЕРБ и ПП –ДБ през последните 9 месеца. Разпадането на тяхната некоалиция и предстоящите парламентарни и европейски избори ни задължават да формираме  широка Национална коалиция, която да върне България на пътя на ускорения икономически растеж, а чрез това да стабилизира българската нация, да укрепи българските семейства и даде на нашите деца достойно бъдеще.  

Става дума за нов тип народна коалиция, формирана не само и не толкова  от партии, колкото от личности и граждански сдружения. Тази нова коалиция е носител на алтернативна политическа програма за спасение и възраждане на българската нация. Това е коалиция на протегнатата ръка – отворена към всички български граждани. Широкият коалиционен подход е единственият начин да спрем връщането на ГЕРБ и ДПС на власт и да извършим истинска промяна в страната.

      Ето основните програмни цели  на коалицията:

I.     Преди всичко ние ще се борим до край, за да върнем демократичния характер на българската държава. Вече много години лидерите на българските правителства, и при управлението на тройната коалиция (2005-2009), и на ГЕРБ (2009-2019; 2014-2021), контролираха върха на българската прокуратура, а чрез нея и  съдебната система. На постоянен натиск са подложени българските медии. Това на практика премахна разделението на властите, направи безнаказани партийните босове и техните приближени олигарси и даде зелен семафор пред корупцията по високите етажи на властта. Това не може повече да се търпи. Без разделение на властите и съдебно равноправие няма демокрация, няма справедливост, няма просперитет. Без независимост на съдебната система няма Конституция и върховенство на закона.

Заедно със своите съюзници, ние обещаваме и да освободим бизнеса и чуждите инвеститори от административния и корупционен произвол на досегашните правителства. Ще се борим срещу партийния контрол на изборния процес и избирането на партийни представители в избирателните комисии. Именно това спира близо 70 на сто от българите от участие в изборите. Само 21 на сто от тях вярват в тяхната честност.

 Нашият девиз включва посланието за силна българска държава. Но силна държава не означава държава, която потиска частния бизнес, подчинява инвеститорите и така стимулира рушветите, посредниците и прокурорския произвол. Нашият идеал за силна държава е утвърждаване на единен ред за всички – строго спазване на разделението на властите, пълна прозрачност на всяко държавно действие. 

II.     Нашата коалиция поддържа задълбочаването на европейската ориентация на България, включително пълното членство в Шенген и Еврозоната. Но ние не сме безкритични към погазването на мира в Европа и не сме склонни просто да повтаряме мислите на европейските лидери и техните посланици в София. 

Нашият основен девиз днес е “По-силна и горда България в по-силна и солидарна Европа”. Убедени сме, че интересите на България, изискват в Европейския съюз да бъдат извършени сериозни реформи, насочени към по-голяма вътрешна солидарност и преодоляване на неравенствата между различните европейски страни. Програмата ни „Обнови Европа“ съдържа увеличаване на европейските средства за охрана на външните граници, насочването на повече целеви инвестиции в по-слабо развитите страни, сближение на образователните системи.

Девизът по-силна България в солидарна Европа изисква и нов тип политици – по-смели, по- опитни, с по-голямо самочувствие. България ще бъде по-успешна и силна, когато се опира на лидери с международен престиж, с нови идеи и инициативи. На българските граждани им писна от политици-папагали, които служат на чужди интереси, но нямат смелост да защитят интересите на майка България! 

III.     Днешната българска държава продължава да демонстрира слабост в почти всички сектори. Не стигат пари за пътища, за градоустройство, за водна инфраструктура, за социални помощи и инвестиции. Бюджетът на държавата се задъхва от постоянни и възпроизвеждащи се дефицити. Нашата коалиция е в състояние да промени всичко това чрез нова икономическа и инвестиционна политика. Ние сме готови с програма за ускорен икономически растеж, основан на т.н. нишова стратегия и нови технологии за привличане на значими чужди инвестиции. Намаляването на емиграцията и повишаване на доходите може да се осъществи само чрез постигане на догонващ икономически растеж от 4-5 на сто, което позволява увеличаване на бюджетните приходи с поне с 15-20 на сто. Това означава да догоним по-развитите в Европа страни – по доходи за около 5-6 години, а по средна  производителност – за 8-10 години.

IV.     Само преди няколко месеца, проверка на УНИЦЕФ показа колко голяма е кризата в българското образование. Функционално неграмотните 15 годишни ученици у нас доближават 50 на сто. Много висши училища страдат от формализъм при издаване на дипломи и ниски образователни критерии.

Нашата коалиция обявява за образованието за свой ключов приоритет, а образователната реформа за задължителна. Смятаме, че се налага:

 • да се увеличат бюджетните средства за образование на всички равнища;
 • да се осигурят всички български ученици с компютърна техника за сметка главно на бюджета;
 • да се променят основните образователни програми на базата на новите информационни технологии;
 • да се обвържат тясно критериите и стандартите в средните и висшите училища с нуждите на българската икономика.
 • да се измени стилът на преподаване в училищата и ВУЗ-овете с цел да се повишат рязко взискателността и критериите за успеваемост;
 • да се увеличи рязко патриотичния сегмент в образователните програми.

V.      Нашата коалиция предлага мащабна реформа в здравеопазването. Целта е да се върнем към изпълнение на изискванията на българската Конституция – всеки гражданин да има гарантирани медицински услуги. 

            Сегашната ситуация е много тревожна, а в някои отношения направо абсурдна. Много бедни българи нямат възможност да получат нормални медицински услуги. Възрастни хора в селата и малките градове са оставени без елементарни здравни грижи. Много лекарства и операции стават все по-недостъпни за обикновения българин. Всичко това  увеличава смъртността и в последно време доведе до прогресивен спад в продължителността на живота. Основната цел, която си поставяме с реформата – пълно прилагане чрез законодателни промени  на чл.52 от Конституцията на Република България, който сегашната здравна система пренебрегва.

  Това означава гаранции за здравето на всички български граждани,  намаляване на смъртността и достигането на европейските стандарти за продължителността на живота.

VI.       България е не само най-бедната страна в Европа, но и страна с най-голяма социална диференциация. Голяма група новобогаташи живеят в страна, в която по официални европейски данни 25,5 на сто от децата живеят в бедност. Заедно с техните родителите; изоставените и забравени възрастни хора, те представляват около 2/3 от населението на страната. Ето защо нашата общонародна коалиция си поставя задачата да проведе поредица от реформи, които да намалят социалната диференциация до средните показатели за Европа:

 • преди всичко ще заменим сегашния плосък данък с прогресивен подоходен данък;
 • ще въведем необлагаем минимален доход за сметка на увеличено облагане на гражданите с високи доходи;
 • ще преследваме работодатели, които използват труда на българите без договори и социални плащания;
 • държавата ежегодно ще приема Програма за нови работни места, заплатени достойно, с което ще намали равнището на бедността и скритата безработица;
 • всяко българско дете, което има финансови затруднения, ще бъде социално подкрепено от държавата.

            Това са само част от програмните идеи на нашата коалиция. Но те ясно показват принципиалните различия с политиката ГЕРБ, ПП-ДБ (2009-2024 г.) и на НДСВ и тройната коалиция (2005-2009 г.) България има нужда от промяна, но истинска промяна! България има нужда от нова политика, която да стабилизира българската нация, която да я спаси от изчезване и разтваряне в други етноси и нации. Нашата главна цел е да върнем към политиката и участие в изборите  обезверените и отчаяните, да им покажем, че има по-добър и верен път за утрешния ден на Родината!

            Ние не искаме българската нация да продължава да се топи. Не искаме политици, които превръщат Родината ни в „дойна крава“. Не искаме власт, която е безнаказана.

            За всичко това – включете се в нашата коалиция. Повярвайте, че България има по-добро бъдеще. Спомнете си нашите герои-възрожденци и тръгнете по пътя на политическата борба и активно участие в политическия процес.

            Тези, които са днес на власт са смешни със своите амбиции за повече пари, жалки са със своите дребни цели. България заслужава повече!

България чака Вас!

Инициативен комитет

Проф. Александър Томов, проф.  Гарабед Минасян, проф. Лъчезар Аврамов, проф. Ганчо Ганчев, доц. Диан Гешев, доц. Радослав Радославов,Чавдар Герасимов, Герасим Герасимов, Стефан Попов, Николай Милев, Николай Николов, Цветко Попов, Анита Дамянова, Деница Желева, Йоана Янева, Димитър Александров, Владислав Николов, Нина Антова, Велимира Димитрова, Йордан Яков, Захари Руженов, Весела Стефанова, Наталия Тукусер, Димитър Митев, Силвия Чернева, Васил Младенов, Александър Гарибов, Георги Апостолов, Емил Лилов, Йордан Чипев, Йордан Яков, Младен Ризов, Никола Вучев, Борислав Неделков, Георги Минков, Катя Ангелова, Петър Каленов, Данаил Дамянов, Дарина Велкова, Иванка Благоева, Николай Къркеланов, Ралица Луканова, Станимир Цоцов, Теодора Маврова, Цено Велчев, Цветан Цанков – и още 260 имена на участници в Националната конференция.

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *