0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

Отзвук 12.12.2023г. Участието на проф. Александър Томов в дискусия за промени в Конституцията на Република България

декември 13, 2023от Захари Руженов0

Вчера 12.12.2023г. проф. Александър Томов беше поканен и участва в дискусията за промени в Конституцията на Република България.

Безспорно организираната от „БСП за България“ дискусия с участието на членове на Великото народно събрание, които са бащите на съвременната Конституция и нейни създатели, беше изключително полезна.

Участваха представители на академичната общност, различни специалисти, Председателя на конституционната комисия на Парламента, Министъра на правосъдието,  депутати от всички парламентарни партии. Всички изразиха безусловно уважение към депутатите от Великото народно събрание и благодарност за техните заслуги.

Предложенията които предстои да се приемат сега имат няколко основни проблема:

Първото предложение е свързано със съдебната система,   запазва се доминацията на Парламента при определянето членовете на ВСС. Това означава, че ВСС ще стане обект отново на политически договорки и битки. Никаква гаранция няма, че се прави радикална промяна в съдебната система и тя става независима и справедлива, влиза се отново в битка кой да контролира ВСС и Главния прокурор.

Следващия проблем, който се засяга е Служебното правителство. Винаги сме казвали че е грешка да се дава власт за пряко управление на Президента. Но служебните кабинети са кризисни а не просто да организират избори. Те изпълняват своята функция по време на криза.

Следващ проблем е да се разреши министри и депутати да стават и хора с двойно гражданство. Отваряне на системата към чужденци е особено опасно, граничещо с национално предателство.

Най-големия проблем е че Конституцията, като основен върховен закон е приета и  се ползва с много висока легитимност, НО в момента се търсят бързи промени, без национален консенсус и то от правителство с рекордно ниска легитимност.

Проф. Александър Томов благодари на тези които изразиха уважение към създателите на Конституцията, за него беше чест толкова години да носи отговорност за конкретни политически раздели в тази Конституция, и в крайна сметка да се стигне до този резултат!

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *