0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

Отзвук 02 август 2023г, Участието на проф. Александър Томов по ТВ BG on AIR

 

Проф. Александър Томов говори по BG on AIR

Бюджет 2023 е уникален, тъй като се приема няколко месеца преди края на годината. Това е по-скоро счетоводен бюджет. Наследството, което получиха от т.нар. мартенски бюджет, е много лошо. Няма резерви в него. Всичко е на ръба.

Дефицитът от 3% може да бъде спазен, заложените ограничения в бюджета са големи.

При такъв изпилен бюджет ще имаме неголям дефицит.

Предвиденият растеж 1,8% е малко над прогнозите на БНБ и ЕК„, всичко което става на германския пазар, засяга България.

Kак би ни се отразила рецесията в Германия?

„Ще повлияе на растежа, ще повлияе на приходите. Отвън имаме натиск поради тези по-слаби показатели в ЕС, от друга страна Министерството на финансите е принудено да притиска бизнеса. Това е като менгеме за бизнеса. Ние внесохме един алтернативен бюджет. Ние сме за много по-смели мерки на държавата, за по-големи капиталови разходи, за активни действия в областта на инвестициите. Сегашният бюджет е с нищожни чужди инвестиции“.

България изостава от другите страни в Европа заради пасивните бюджети.

Ако не се отворим към световните инвестиции, няма да можем да очакваме сериозен прираст само с няколко сектора, които по силата на войната в Украйна направиха. Това е военният сектор, енергетиката.

Самият бюджет е направен да издържи няколко месеца. Тази година няма да бъде година на подем. В бъдеще виждам една различна стратегия, която трябва да влезе в хода на събитията“.

Приетото в новия бюджет преди няколко дни не предвижда увеличаване на определена фигура на държавния дълг. В този вид не е чак толкова лошо. Когато се вземе дълг за определени големи проекти и той е част от по-голяма инвестиция – това може да има добър ефект.

Не можем да влезем бързо в Еврозоната. „Външният фактор не е благоприятен в момента“. По отношение на промените в Конституцията, споделяме възгледите на „Правосъдие за всеки“.

Относно предстоящите местни избори. На последните избори 65% не гласуваха за нито една партия. Има висок процент на платен вот. Проблемът е как да върнем доверието. Левицата е в тежка криза. Налагат се смели решения. Вълшебната дума е коалиция!

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *