0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

ОТЗВУК от участието на проф. Александър Томов поБНТ1 25 март, Предаване: Денят започва с Георги Любенов

Говори: Александър Томов – кандидат за депутат от ПП „Българска социалдемокрация-Евролевица“ Водач 23 МИР-София; 16 МИР-Пловдив град.

Евростат вчера излезе с данни – България е на последно място по производителност, доходи и т.н. Кой носи отговорност за това? Чувате ли по време на тази кампания някой да обясни – ГЕРБ, ДПС, БСП, защо изостанахме от всички, защо сме зад Румъния? Защо изостанахме със степени от всички източноевропейски държави? И това, което правим ние е много ясно. Ние имаме програма, която е програма за догонване. Ние смятаме, че можем да догоним другите, и казваме, че единствения начин да увеличим доходите. Доклада от тези дни е, че четири милиона и двеста хиляди души живеят много зле и този брой ще се увеличи; два милиона и малко са крайно бедни. Ние казваме, че има решения, които трябва да се вземат, имаме икономическа програма, тя е съвършено различна от всички други.

Не виждам дори дебат, как да извадим страната от кризата. Има някакви смешни мерки от рода  да сложим таван на надценката и на цените. Това което предлагаме ние е друго: сериозни структурни промени в селското стопанство; вдигане на българското земеделие и животновъдство. Новината, която за първи път я съобщавам пред Вас: това е разработката за новия бюджет. Ние смятаме, че с новия бюджет всички хора, които са работещи-бедни, бедни пенсионери, хора с тежко материално положение – да получат инфлационна компенсация. Разчета на бюджета ни показва, че това може да стане. Държавата печели от инфлацията, защото про по-високо вдигане на цените, тя взима повече пори от косвените данъци. Част от тия пари ще отиде при бедните, така ще предотвратим нов тласък на имиграцията.

Президента на република знае, кои са добрите макроикономисти на България. Не знам защо се е опрял на друга група хора. Ние в момента нямаме бюджет. Този бюджет е стар, от преди  когато не е имало инфлация.

В детайли мога да разкрия какво трябва да се направи за новия бюджет. Главното е да се насочим към изпреварващ растеж спрямо другите, в противен случай ще останем без население. Компенсацията, която ние предлагаме е до хиляда лева еднократно. Тук ще спечелят тези хора, които са застрашени, които икономически са принудени да напускат страната. Ако още един милион напусне България?

Да се направи консенсус между тези враждуващи партии, ето я програмата, подкрепете ни. Тази програма е икономическа програма, ясна, с ясна стратегия. Още една голяма разлика – има картел в момента да не се говори за корупция. Целия свят говори, че България висшата власт е смазана от корупция. Вижте колко изявления има в Европа за това, което се казва за „Магнитски“; гласове за сериозни политици. Вижте какъв картел, да не се говори, да се мълчи. Няма дебат. Шестстотин милиона, за които се обвинява Горанов, засягат цялото правителство с начело Борисов. Как така шестстотин милиона са изчезнали? Шестстотин милиона са откраднати от българския народ, от децата, от бабите,  от всичките.

По последни данни, българите масово прибягват към бързите кредити, към потребителски кредити. Защо? Защото нямат пари за ежедневие. Това, което миналата година се направи, увеличи социална диференциация. В условия на инфлация не се прави така. Подпомагаш бедните, средните, никога не подпомагаш богатите. Напротив, вземи от богатите. Ето това искам да се направи с този бюджет сега. Не да крадем печалби, не да се налага таван на цени, което до нищо няма да доведе, пак ще ни излъжат както с хляба.

Ние противопоставяме експертни политици срещу партийци, които просто говорят колко са велики.

Имаме по елегантни варианти от вдигане на ДДС. Например механизма може да се намали сивия сектор рязко, ако въведем електронна система за данъчно събиране! Сивия сектор е 22-23%. Поне с 10% ще се намали сивия сектор в следствие електронната система. Нашата програма се нарича Дигитална България. Похарчени са десетки милиони от предишни правителства и няма дигитална програма.

Вземане на свръхпечалба от частна фирма – забравете, ще изчезнат всички капитали от България. Нужна е държавна система за изкупуване на селскостопанска продукция по стандарт!  Износ за храни за Северна Африка и близкия изток да се насочим.

Ние сме Европейци и оставаме за Европа. Няма ли мир в Украйна ще страда Европа!

Има опасност да минем в стагнация, нужен е нов бюджет, нова икономическа и социална политика. На ръба на рецесията са в Щатите.

Умните хора се готвят за трудни времена, България не е готова за това! В геополитиката започват промени, ще продължат десетилетия!

 

 

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *