0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

МЕСТНИ ИЗБОРИ 29 ОКТОМВРИ 2023г.

Предизборна програма

на кандидатите за кмет на София и на столичните райони от

ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица“

/местни избори 2023 г./

Столицата на България, нашият роден и обичан град София се намира в очевидна криза на растежа. И не само защото е на последно място по всички основни показатели сред европейските столици. А защото условията за живот в столицата постоянно се влошават. Мръсният въздух и шумът са сред основните причинители за високата смъртност на столичани. Здравеопазването, особено на възрастните хора страда от липса на достатъчно средства. Презастрояването убива духа на столичните квартали. Кризата с паркингите е хронична. Въпреки огромните похарчени пари, околовръстната магистрала все още не е завършена, а свързващите околовръстния път с център пътища са крайно недостатъчни. Повече от 800 улици и безброй тротоари се нуждаят от ремонт. Недостигът на детски градини е обида за младите семейства. Столичното образование заслужава повече средства, не само за ремонти, но и за нови модерни средства за подготовка.

Истината е, че София забавя силно своето развитие спрямо нуждите на гражданите. Това се дължи на подценяване на нейното място и роля, като носител и създател на над 45 на сто от БВП на страната и приходите в бюджета. Бюджетът на София от 2,5 млрд. лв. е крайно недостатъчен. Ако вземем всички, които работят и живеят в столицата, ще се получи, че един софиянец годишно разполага с около 1200 лв. общински средства или по 100 лв. на месец. Ако величината на този бюджет се запази и в бъдеще, София ще стане непоносимо място за живеене.

Какво алтернатива предлагаме ние? Какво е съдържанието на нашия девиз „Променяме София, за да променим България „?

 1. За разлика от другите кандидати, ние залагаме не на партийното начало, а на мажоритарни, силни кандидати. Нашият кандидат за кмет на София проф. Александър Томов е безспорно най-подготвеният и опитен сред всички кандидати. Той има признанието на световните инвеститори, а това ще има ключово значение за решение на най- острите проблеми на столицата.
 2. Ние се противопоставяме на задкулисното управление на столицата, което видяхме през последните 12 години. И сега болшинството кандидат-кметове на София са поставени лица зад, които стоят партийни лидери и олигарси. Проф. Александър Томов и нашите кандидат-кметове на райони са напълно независими и поемат лична отговорност за изпълнение на настоящата програма.
 3. Сред кандидатите за кмет на София има няколко, които са издигнати от сегашното правителствено и парламентарно мнозинство. Вече почти две десетилетия столицата се управлява еднолично от ГЕРБ и нейния лидер. Очевидно е, че и двата кандидати на т.н. “сглобка“ ще останат зависими от сегашните лидери на мнозинството. Ние не искаме София да се управлява както досега, а залагаме на истинска, дълбока промяна в управлението на София.
 4. Нашата програма за столицата се отличава с непознат по-рано мащаб. За около две години, искаме да увеличим бюджета на столицата до около 3,7 млрд. лв., а до края на мандата да достигнем до 5 млрд. лв. Това е единственият начин да решим растящите проблеми на града и да направим живота на софиянци по-спокоен и уверен.
 5. Тази изключително мащабна цел ще постигнем чрез 15 стратегически инвестиционни проекта, основани на три стабилни основи:

Първият – са преките частни, главно чужди инвестиции, които ще дават до  60 на сто от планираните и програмните  разходи през следващите 4 години. Сега, за съжаление, София е на последно място по привличане на инвестиции сред всички столици в Европа. Корупцията по високите етажи на властта  спира много инвеститори, които харесват нашата столица. Чрез корупция на високо равнище, най-големият инвестиционен проект през последните 30 г. за 1,6 млрд. долара инициират от проф. Александър Томов бе спрян, което срина престижа на столицата.

Вторият източник на средства са увеличените приходи от местни данъци и такси . Те са незадоволителна и постоянна величина вече много години. Ние намираме съществени резерви на около 120-150 млн. лв. допълнителни приходи годишно, без да увеличаваме данъците на столичани, а чрез по-висока събираемост.

Третият източник е свързан  с по-голямото участие на републиканския бюджет в реализацията на инвестиционни проекти на столицата. През последните години участието на държавата в софийските проекти е под допустимото за отношенията държава – столица. И сега новият бюджет на България за 2024 г. беше отложен и по същество скрит от участващите в местните избори.

За да достигнем целта – удвояване на Столичния бюджет в края на мандата ние ще продължим заемането на средства от европейски банки, но без да променяме съотношението дълг-собствени приходи.

 1. Нашият екип се ангажира със завършването на Околовръстния път (участъка Горнобански път- магистрала Люлин), както и 12 радиални магистрали, което рязко би облекчило пътната обстановка в столицата.
 2. Ние се ангажираме с възстановяване на съществуващите преди много време „Зелени коридори“ (от Витоша към кварталите на столицата) Ще сложим пръст на занемаряването на софийските паркове и ще проведем масово залесяване с цел увеличаване на зелената енергия идваща от горите и парковете – собственост на общината. Ще възстановим лифта „Княжево“ и поне още една въжена линия за туристи.
 3. Смятаме, че се налага преразглеждане на концесията „Софийска вода“ насочено към ускоряване обновяването на канализационната мрежа и повишаване на количеството на водата, ползвана от софиянци.
 4. Ключова наша идея е проектът “Чист въздух”. Преди всичко ще осигурим постоянно, автоматично и открито пред гражданите следене на чистотата на въздуха в цяла София. Поставяме си трудната задача да намалим с 20 на сто вредните емисии във въздуха още през 2024-2025 г. и с още 20 на сто до края на мандата. Това ще постигнем чрез регулации водещи към намаляване на броя на колите за сметка на безплатни паркинги в периферията на града.
 5. След като анализирахме състоянието на училищата, сметнахме, че е задължително да увеличим разходите за образование поне с 10-15 на сто. Средствата следва да подобрят бита на учащите се и да модернизират кабинетите за подготовка на младите хора.
 6. До края на 2025 г. ще преодолеем недостига на детски градини и ще увеличим възнагражденията и изискванията към учителите на най-малките.
 7. Проектът “ Улпия Сердика” е насочен към приемането на принципно нова концепция за разкриване на историческото и археологическото наследство на столичния град. Това не бива повече да става на парче да бъде откъснат от общия облик на столицата. София е необичайно богата на исторически артефакти от времето на траките, римляните и българските царе. Това богатство следва да бъде не само разкрито, но и неговата уникалност да стане известна на европейската и световната общественост.
 8. Чрез повече средства ще увеличим броя и качеството на културните събития в столицата. Ще продължим да подкрепяме всички културни институции, но заедно с това и направим достояние на повече софиянци.
 9. Смятаме, че Столична община следва да се ангажира с развитието на масовия спорт. За първи път ще отделим повече средства за подкрепа на детско-юношеския спорт и специално на детско-юношеския футбол.
 10. Като изразяваме своята загриженост от общото състояние на здравеопазването и намаляване на продължителността на живота в столицата, смятаме да започнем изграждането на специализирана болница за лекуване на хора от т.н. трета възраст. Специализацията на тази болница е профилактика и лечение с цел продължаване на живота и увеличаване на активността на хората в напреднала възраст.
 11. Категорично се противопоставяме на презастрояването на столицата. Намираме, че основната причина за това е слабата общинска власт, корупцията и издаването на строителни разрешения в разрез с изискванията на закона и създаването на нормална социална среда. В резултат София губи своя истински облик. Унищожават се стотици детски площадки, унищожава се и малкото останала зеленина в междублоковите пространства.
 12. Най-мащабният инвестиционен проект, който сме разработили е свързан със строителството (главно чрез частни инвестиции) на два нови квартала в северната и североизточната част на града. Целта е да спрем натиска към центъра и южните части на София. Става дума за супер модерни нови части на града, строени по най-високите архитектурни и екологични стандарти.
 13. Поставяме ударението върху т.н. корпоративна социална отговорност. Това означава да ангажираме повечето частни фирми, регистрирани в столицата с облагородяването, озеленяването, а защо не и строителството на малки обекти в столицата.

 

Длъжни сме да спрем пълзящата криза в столицата. София е една от най-богатите на история, култура и природни дадености столици в Европа.  Длъжни сме да върнем реда, организацията и блясъка на нашата обичана столица знаем, че можем по-добре от всички други да направим Столична община по-богата, по-справедлива, по-открита и добра за нашите съграждани.

 

            Променяме София, за да променим България!

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *