0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

За кризата на българската левица

февруари 26, 2023от Захари Руженов0

Партия БСД-Евролевица е създадена преди 20 години на 30 май 1993г. Тя е единствената социалдемократическа партия, която успя да стане самостоятелна парламентарна сила от 1997 до 2001г. и една от осемте партии успели да влязат в парламента чрез гласа на хората.

От самото си създаване до сега БСД-Евролевица е подложена на постоянни репресии от страна на БСП, бивши служители на Държавна сигурност и свързани с БСП престъпни структури. Причината за тази репресия не са решения на отделни лидери на БСП, а постоянната политика на тази партия, наследена от бившата БКП за недопускане на втора лява сила в българския политически живот.

В продължение на последните 15-20 години ръководствата на БСП водеха неотклонна политика на компроматна и репресивна война срещу поредица лидери на Евролевицата. Многократни бяха опитите на БСП да провокира разцепление в нашата партия, да подкупва с депутатски и други постове отделни нейни дейци. Постоянна черта на коалиционната политика на БСП да създава свои сателитни партии без самостоятелно политическо значение. И сега в ръководената от БСП „Коалиция за България” има няколко образувания, които никой не вижда и не помни, но които се финансират от БСП и се използват за компрометиране на името на социалдемокрацията.

В резултат на тази егоистична и неумна политика българската левица достигна от 130-140 депутати в средата на 90-те години на миналия век до 40 депутата в момента. Вместо да се разтвори към широки обществени слоеве, сектантската политика на БСП доведе до рязко стесняване на общественото влияние и доверието в българската евролевица.

Друга основна причина за низходящото развитие на българската левицата е ангажирането на БСП с крайно десни политически практики. Сред тях: приемането на плоския данък; проолигархичната политика на кабинета „Станишев”, чрез заменките на гори и земи, допускането на корупция по горните етажи на властта.

Особено красноречиво бе допуснатото от БСП преследване на избрани от нея политически опоненти. Връх на тази политика беше организираната от бившия премиер С. Станишев и негови съветници политическа репресия срещу председателя на БСД-Евролевица г-н Александър Томов. Вече е доказано, че атаката срещу г-н Томов е организирана през пролетта на 2008г. в кабинета на С. Станишев и е проведена чрез няколко доверени съветници и прокурори. Тя бе придружена от масирана медийна кампания и общ натиск върху съдебната система. След 2 години чакане на мотивите, днес  стана ясно, че г-н Томов нито се е облагодетелствал лично, нито когото и да е друг, нито по някакъв начин е навредил на частната компания „Кремиковци”АД.

Българската и международната лява общественост трябва да знае, че чрез тези и действия ръководството на БСП продължи старата комунистическа традиция от ‘40те години на преследване на неудобните политици и заплашването им с прокурори изпълнители.

ХII Конгрес на БСД-Евролевица остро осъжда подобни действия и се разграничава от политиката на БСП по отношение на политиката на българската социалдемокрация.

Всичко това не позволява на предстоящите парламентарни избори да се стигне до голяма лява коалиция, да не говорим за лява политическа вълна. Неспособността на БСП да се разграничи от свои корупционни лидери, приемането на десни политики и закони и репресиите срещу инакомислещите политици, правят БСП неспособна за голямата политическа промяна, която българските граждани очакват.

Ето защо, мястото на БСД-Евролевица е с протестиращите, а не с партия, която създаде и прикрива мафии, олигарси и престъпни структури.

 

23.02.2013                                        ХII Конгрес на БСД-Евролевица

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *