0999-777666

24/7 На среща за запитвания

bgsd.sofia@gmail.com

Свържете се с нас чрез e-mail и направете запитване

Глупостта на българските политици е пряко отговорна за инфлацията в страната

Нека продължим темата с инфлацията. Първо трябва да кажа, че едно от основните неща, за да се преборим с инфлацията е да се премахне глупостта на българските политици.

Спомнете си миналата година, как месец, месец и половина, и Корнелия Нинова и Кирил Петков и много други казваха, че ако намалим ддс-то на хляба и хлебните изделия, цената на хляба ще падне. Тогава правих много интервюта и ми казваха десетки пъти, че това не може да стане – не може чрез сваляне на ддс-то, вие да постигнете стратегическо намаляване на цената на хляба и хлебните изделия.

Така и стана, хлябът намаля за кратко, след това отново се повиши, а поради падането на ддс-то, една група производители получиха общо около 280 милиона лева, които бюджетът загуби. Когато имате подобни глупости, вие винаги ще страдате. Как да се борим тогава с инфлацията? Веднага ще кажа. Първото и най-важно условие е да имате повече производство на местни стоки. Ако ние в селското стопанство се превърнем от износител на суровина, на зърно, в износител на храни, базата на цените ще се прави по друг начин. И при всички случаи, тогава ще стане обратното – цените на много хранителни стоки в България ще бъдат по евтини от тези в Париж, в Берлин, или във Виена. И България ще се окаже в привилегировано положение. Ако България е стратегически износител на храни, за което е създадена от Господ Бог, ние ще имаме, при всички случаи друго състояние на храните.

В момента, недостига на храни като вътрешна крайна продукция е една от основните причини. Първата причина е когато стимулираш населението, трябва да имаш секторен анализ, социален анализ, да знаеш, кои са тези фирми, на които трябва да се помогне, кои са тези социални групи, на които трябва да се помогне, обикновено това са най-слабите в социално отношение хора, има и други. И накрая, при всички случаи, това означава, да не увеличаваш цялостно, така наречената величина М1 или количеството пари в обръщение, ако нямаш ръст на производството. В противен случай, лъжеш целия народ, лъжеш всички. Това е закон на икономиката, закон на макроикономиката. Няма как да намалиш цените с таван на цените. Това може да бъде временна мярка, в някои случаи. Но ако ти намалиш цената трайно и рязко, това ще доведе до дефицити, това ще означава, че ти ще лишиш хората от даден вид стоки. Ето това исках да ви кажа.

Напишете съобщение

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са маркирани *